Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин разпъна пробългарски билборд в Босилеград

05 юни 2017, 15:07 часа

Българинът Димитър Димитров, който живее в Босилеград, постави на балкона на къщата си билборд на паметната плоча с имената на българите, избити преди сто години от сърби при погрома срещу града. Причината за този своеобразен протест е, че кметът на града Владимир Захариев нареди плочата да бъде прибрана от полицията, след като беше поставена до паметника на Васил Левски в града.

Реклама

Димитър по своя инициатива поръчва плочата в Кюстендил и я донася в Босилеград. В края на март от Демократичния съюз на българите внасят молба до кмета на Босилеград да посочи място, където да се постави паметната плоча на жертвите от клането преди 100 г. Чакат да им се посочи място. И досега, тъй като градските власти умишлено не искат да отговорят и протакат нещата, коментира БГНЕС.

На 24 май от КИЦ "Босилеград" решават да поставят плочата до паметника на Васил Левски. На 25 май сутринта тя вече е изчезнала. Пред българи кметът "изразява учудване" от случилото се и демонстрира липсата на каквато и да е информация по случая. Впоследствие обаче се оказва, че той е издал заповед до началника на полицията Новица Стоянов да прибере плочата. По думите на Стоянов това е направено, защото имало опасност плочата да бъде осквернена, а освен това нямало разрешение тя да стои до паметника на Левски в града.

На 15 май вицепрезидентът на България Илияна Йотова беше в града по покана на Културно-информационния център „Босилеград“ и сдружение „ГЛАС“ за откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от опожаряването на Босилеград. В залата на КИЦ беше и паметната плоча, за която се чакаше решението на градските власти къде да бъде изложена на публично място. Кметът не се появи на събитието.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес