Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел към Скопие: Без промени в Конституцията Албания продължава към ЕС сама

31 юли 2023, 17:16 часа • 9167 прочитания

„Ако промените в Конституцията не бъдат направени, това на практика означава, че процесът ще спре, докато промените не се случат. Други преговарящи страни вероятно ще продължат напред междувременно - като Албания - и това не е някакво предупреждение, а просто изнасяне на фактите". Това заяви европейският посланик в Северна Македония Дейвид Гиър в интервю за "Охриднюз".

"Искаме тази държава в Европейския съюз. Вярваме, че всички можем да се възползваме от вашето членство, ще продължим да се ангажираме и да предлагаме подкрепа, но трудността е, че няма да имате преговорна рамка за процеса на присъединяване, за да ускорите реформите, които са необходими на гражданите, за да се доближат до ЕС", каза още Гиър, говорейки за Северна Македония, цитиран от БГНЕС.

Основната опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ остава на мнение, че няма да подкрепи конституционните изменения, предвиждащи добавянето на българския етнос в основния закон - т.е. гарантиране на правата му. От партията твърдят, че единственото решение е да се отиде на избори.

ОЩЕ: Кабинетът в Скопие прие вписването на българите в Конституцията, но ще убеди ли опозицията?

За да може ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи промените, всички министри и служители от албанската формация "Демократически съюз за интеграция" (ДСИ), които участват в правителството на Димитър Ковачевски, подадоха оставки. Едно от многобройните условия на опозициония лидер Християн Мицкоски беше ДСИ да напусне правителството, за да се гласуват измененията.

След като промените бяха одобрени от парламента на страната, председателят на законодателния орган на РСМ насрочи пленарна сесия за конституционните промени на 18 август.

Вчера външният министър Буяр Османи каза, че липсват още 8 депутати за приемането им, а гаранциите, че България няма да излезе с нови искания към Северна Македония в процеса на евроинтеграция, са в Преговорната рамка, добави той.

ОЩЕ: Ковачевски към парламента: Добавете българите в Конституцията, за да влезем в ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес