Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Вулин: Сърбия няма да влиза в НАТО и няма да подкрепи антируската истерия

11 октомври 2021, 10:53 часа
Реклама

Сърбия, при сегашното ръководство, ще спазва строго военния неутралитет, няма да се присъединява към НАТО и няма да подкрепи санкции срещу Русия, заяви вътрешният министър Александър Вулин.

„Докато Сърбия се управлява от президента Александър Вучич и докато аз съм в структурите за сигурност, Сърбия няма да стане член на НАТО и ние много стриктно ще се грижим за запазването на нашия военен неутралитет“, каза сръбският министър.

"Сърбия никога няма да подкрепи санкции срещу Русия или антируската истерия. Историята показва, че всяка русофобия е и сърбофобия. Досега не е било този, който напада Русия, да не напада и Сърбия. Това не зависи от нас. То е просто закономерност", каза още ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

По думите му Сърбия и Русия ще развиват сътрудничество в борбата срещу тероризма, наркотрафика и организираната престъпност.

„Всички държави, големи и малки, имат едни и същи проблеми - тероризъм, наркобанди, пране на пари, това се отнася и за Сърбия, и Русия“, каза Вулин.

"Нашето сътрудничество ще продължи да се развива, предимно в областта на полицейските служби. Това означава, че вече имаме различни програми за обучение, по които служители на Министерството на вътрешните работи пътуват до Руската федерация и получават необходимите знания. Ще продължим двустранния обмен на информация за лица и събития, които представляват интерес от гледна точка на сигурността на двете страни, ще продължим сътрудничеството във всички области, които са свързани със сигурността на страната ни“, посочи сръбският министър.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес