Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 години от подписването на Преспанското споразумение: Заев и Ципрас отбелязват събитието

17 юни 2024, 11:13 часа • 1448 прочитания

В Атина се провежда Международна конференция за мир и устойчиво развитие по повод 6 години от подписването на Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония. Двудневното събитие е организирано от бившите премиери на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Сред основните теми са бъдещето на Европа след европейските избори, интеграционният процес на Западните Балкани, геополитическото развитие в Източното Средиземноморие, мирното уреждане на споровете, справянето с климатичната криза, както и влиянието върху европейското икономическо развитие, предаде БГНЕС.

Конференцията събира ръководители на международни организации, министър-председатели, еврокомисари, водещи правителствени служители, бивши президенти, министър-председатели и външни министри.

Още: Заев и Ципрас с обща позиция: Нарушаването на Преспанския договор ще дестабилизира региона

Ще участват четирима еврокомисари, заедно със специалния пратеник на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав Лайчак. Сред гостите са бившият френски президент Франсоа Оланд, сръбският премиер Милош Вучевич, бившите премиери на Швеция и Гърция Стефан Льовен и Георгиос Папандреу, бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц, бившият външен министър Никос Коциас и кметовете на Атина и Истанбул.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина.

Мицотакис към Мицкоски: Ще има неприятно преживяване, ако не спазвате Преспанското споразумение

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес