Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

16 май 2024, 16:46 часа
Реклама

Руският диктатор Владимир Путин днес и утре е на посещение в Китай, първата му визита след началото на петия му мандат, но във водената от него делегация липсва един важен представител на руския икономически елит - главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер.

В специално съобщение "Газпром" изтъква, че Милер не е пътувал до Китай, тъй като е имал срещи с високопоставени ирански представители, без обаче да се уточнява за какви преговори става дума, съобщава Ройтерс.

Милер от 15 май е в Техеран и се е срещнал с първия вицепремиер Мохамед Мохбер и иранския министър на петрола Джавад Овджи.

Още: Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

"Газпром" контролира 16% от глобалните резерви от природен газ и доскоро беше толкова могъща, че беше считана за своеобразна държава в държавата. Но загубата на европейския пазар заради руската инвазия в Украйна й се отрази зле.

Износът на компанията спадна до най-ниското ниво за последните 30 години, а наскоро компанията обяви нетна загуба от 629 милиарда рубли (6,9 милиарда долара) за 2023 г., първа от 20 години насам.

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес