Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплаха от Иран: САЩ са готови да пратят още бойни самолети в Близкия изток

02 август 2024, 17:04 часа • 1428 прочитания

САЩ се готвят да изпратят допълнителни бойни самолети в Близкия изток в отговор на заплахите от страна на Иран и неговите пълномощници.

Става въпрос за прокситата на Техеран в региона - "Хамас" в Ивицата Газа, "Хизбула" в Ливан, шиитските милиции в Ирак и Сирия, хутите в Йемен. Те, заедно със самата Ислямска република, заплашват да нападнат Израел през следващите дни, за да отмъстят за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания. Той бе ликвидиран в Техеран в края на юли, а спекулациите относно как точно се е стигнало до смъртта му, се множат: Може ли иранци да са убили лидера на "Хамас" Исмаил Хания? (СНИМКИ).

Американски военен служител, който говори при условие за анонимност пред The New York Times, заяви, че силите на САЩ в Близкия изток предприемат "необходимите мерки" за повишаване на бойната готовност и за защита на американските войски и съюзници от всякакви заплахи от страна на Иран или подкрепяни от Техеран групировки.

Още: Иран с многозначителен сигнал, че не търси пряка война с Израел

Колко самолета ще пратят САЩ?

Все още се уточнява колко самолета да бъдат изпратени, както и окончателните одобрения от висши длъжностни лица, включително от министъра на отбраната Лойд Остин.

Източниците на NYT казват, че САЩ се стремят да прецизират отговора си, за да изпратят възможно най-бързо достатъчно от правилните видове самолети, които да помогнат за защитата на Израел, без да се стига до ескалация на конфликта.

Снимка: Getty Images

Всяка допълнителна въздушна сила може да бъде от решаващо значение. През април Иран изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел в рамките на голяма атака, но само няколко от тях успяха да нанесат щети, и то незначителни. Базираните в Йордания и Саудитска Арабия самолети на ВВС на САЩ координираха действията си с изтребители на френските, йорданските и британските ВВС, за да свалят повечето от дроновете и ракетите.

Още: Убийството на Хания - оглушителен шамар за Иран и още една крачка към Третата световна война

Иран съобщи за този удар предварително, което даде на Пентагона достатъчно време да премести на място допълнителни бойни самолети и военноморски кораби, докато американските командири преговаряха за достъп до въздушното пространство, в което да оперират изтребителите, и координираха наземните батареи за противовъздушна отбрана на Израел.

Не е ясно дали Израел и съюзниците му ще разполагат с толкова време, за да се подготвят за всеки нов кръг от големи ирански атаки, казват официални лица пред авторитетното американско издание.

Още: NYT: Върховният лидер на Иран е наредил директен удар по Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес