Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южна Корея готви лазерно оръжие за сваляне на дронове (ВИДЕО)

14 юли 2024, 12:55 часа • 1678 прочитания

Южна Корея разработва и ще започне производство на лазерно оръжие, предназначено за сваляне на дронове. Очаква се проектът да влезе в решителна фаза през тази година - тази информация препубликува известният руски военен телеграм канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

Според руската информация, името на лазерното оръжие е Laser Based Anti-Aircraft Weapon Block-I. Системата работи с помощта на ток. Цената на един изстрел е около 2000 вона (приблизително 130 рубли или 1,50 долара). А CNN предаде, че Сеул започва масово производство т.е. проектът е минал необходимите изпитания със 100% успеваемост на свалените цели - в него са инвестирани 63 млн. долара за 5 години.

Още: Страховитото британско лазерно оръжие срещу дронове: Украйна може да го получи (ВИДЕО)

Южна Корея не е първата държава, която прави разработка на лазерно оръжие: Лазерно оръжие: Мечтано ПВО, Лондон вече показа възможно бъдеще (ВИДЕО)

Характеристики

Лазерното оръжие е с размери 9 метра на 3 метра на 3 метра (29,5 фута на 9,8 фута на 9,8 фута) и изстрелва лъчи, които е трудно, ако не и невъзможно, да бъдат открити преди удар.

"То е невидимо и безшумно, не изисква боеприпаси и може да се управлява само със захранване с ток", се казва в съобщението за проекта. Бъдещи версии могат да бъдат разработени, за да унищожават много по-големи цели, включително самолети и балистични ракети - това би било огромна технологична промяна.

ОЩЕ: Турция обяви, че има лазерно ПВО оръжие (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес