Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взрив на автомобил уби четирима души в израелския град Рамла (ВИДЕО)

12 септември 2024, 21:50 часа • 692 прочитания

Четирима души бяха убити, а осем ранени при експлозия на автомобил в централния израелски град Рамла. Според местни източници, става въпрос за криминална проява, а не за тероризъм, предаде АФП.

Лиад Авиел, говорител на медицинския център „Асаф Харофе“ в централен Израел, заяви, че „скърби за смъртта на четирима души“, и добави, че други шестима пострадали са на лечение там. Израелската полиция заяви, че е започнала разследване на причината за експлозията, за която се предполага, че е свързана с „криминален конфликт между престъпни фамилии в арабския квартал“.

Още: Израелската армия нанесе два нови удара в Сирия

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Бен Гвир посети мястото на експлозията и заяви, че полицията „ще продължи да се бори с това престъпление с всички средства, с които разполага“. „Но предупреждавам: престъпността в арабската общност изисква по-широки инструменти и по-широки правомощия“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Израелската служба за спешна медицинска помощ Маген Давид Адом съобщи, че автомобилът е „избухнал, докато е бил паркиран на тротоара в близост до магазин и жилищна сграда“ в Рамла. „В резултат на експлозията няколко минувачи бяха ранени от взрива и шрапнелите“, се казва в изявление на спасителя Бени Коен. „Горящият автомобил е бил паркиран до входа на магазина, което е попречило на хората в магазина да излязат", допълни той.

„Преместихме ранените, които лекувахме, далеч от мястото на пожара... Спасените пострадали бяха в безсъзнание и нашите екипи започнаха разширени реанимационни усилия и ги транспортираха до болници в критично състояние“, уточниха властите. 

Още: Шестима служители на ООН са загинали при израелски удари в Ивицата Газа

Лиат Коен, друг парамедик на мястото на инцидента, заяви, че сред пострадалите в безсъзнание са едномесечно бебе и 50-годишна жена. Всички те са пострадали от вдишване на дим и са били транспортирани до болница, каза той. „Казват ни, че става въпрос за уреждане на лични сметки, но експлозия в центъра на града по обяд в претъпкан район, това е безумие“, заяви пред АФП Джудит Туати, жителка на Рамла и майка на седем деца. „Децата ми бяха там само час преди това“, уточни тя.

Още: Загинали палестинци при израелски удари в Западния бряг

Разположен на изток от търговския център на Израел Тел Авив, Рамла е град със смесено население, в който живеят както евреи, така и араби. Арабските общности в Израел отдавна се оплакват от насилие, свързано с организираната престъпност. Организации като Центъра Мосава - организация с нестопанска цел, представляваща арабите в Израел, твърдят, че на това насилие трябва да се обърне повече внимание от страна на правителството.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес