Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Израел: Унищожителен удар по линейка, според Тел Авив е била с бойци на Хамас (ВИДЕО)

03 ноември 2023, 23:40 часа • 6488 прочитания

Израел пое отговорност за нападение пред болница Ал-Шифа в град Газа. Според управляваните от Хамас здравни власти, при удара, който е поразил линейка, са убити 15 души и ранени 50 други.

Видеоклипове от мястото показват окървавени хора, разпръснати по земята близо до линейка. Изглежда има щети от шрапнели по поне една от колите на мястото. В изявление Израел каза, че е атакувал линейката, защото е била използвана от Хамас. Говорител на палестинското министерство на здравеопазването в Газа каза в петък, че линейката е била част от медицински конвой от болницата, пътуваща към граничния пункт Рафа, и е информирала Международния комитет на Червения кръст за преместването. В изявление от хуманирната организация потвърдиха, че са били запознати с планираното движение на конвой от превозни средства, превозващи ранени пациенти от северна Газа на юг.

По-рано днес говорителят на израелската армия Ричард Хехт заяви пред журналисти, че "има ситуации, в които те използват цивилни превозни средства, за да транспортират терористи". "Ние не стреляме по линейки и болници, ако знаем, че в тях има само цивилни", каза още Хехт. На 27 октомври израелската армия обвини "Хамас", че "води войната от болниците" в ивицата Газа - твърдение, което ислямисткото движение категорично отхвърля.

Още: Колко са убитите в Газа и надеждни ли са данните

Ударът идва, след като жителите на Газа бяха изправени пред още една нощ на тежки въздушни нападения, като небето над северна Газа отново беше осветено от мощни експлозии.

Днес бе потвърдено, че израелските сухопътни сили затягат обръча около град Газа. Още вчера от ЦАХАЛ обявиха, че блокират града от три страни по въздух, суша и вода. „Силите на IDF обкръжават Газа от въздуха, сушата и морето, заобикаляйки град Газа и околностите му“,  каза Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ, в петък. „Бойците напредват в битки, по време на които унищожават надземни и подземни терористични инфраструктури и премахват терористите“, допълни той.

Откакто израелската армия започна сухопътната си офанзива в Газа преди седмица, нейните войски се придвижиха напред по три оси  – от северозападната граница на Газа по средиземноморското крайбрежие, от североизток близо до Бейт Ханун и от изток на запад, покрай южната част на град Газа – в очевиден опит да разделят ивицата на две.

Същевременно продължават и обстрелите от страна на "Хамас". Най-малко две ракети са паднали в израелския град Сдерот в петък вечерта, като едната е ударила двора на детска градина. Шрапнели са улучили прозорците на сградата, както и няколко близки коли. Няма съобщения за жертви. 

Още: Град Газа е обсаден. ООН говори за здравна катастрофа

"Хамас" осъществяват дръзки нападения срещу настъпващата израелска армия и през мрежата от тунели, които са осеяли цялата ивица. В социалните мрежи се появиха клипове от 2021 г., в които бойците любезно са разходили из тях руските военни блогъри.

В рядко свое появяване, днес лидерът на Хизбула изнесе първата си публична реч от 2006 г. Генералният секретар на Хизбула  Хасан Насрала  призова за прекратяване на огъня и похвали атаките на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври, като добави, че те са били напълно планирани и изпълнени от палестинските бойци. Речта му дойде на фона на ескалиращите сблъсъци между подкрепяната от Иран въоръжена групировка и Израел, предизвиквайки опасения за потенциална по-широка регионална война. 

Израел пък посъветва своите граждани да не пътуват в чужбина заради очаквани антисемитски атаки. Съветът за национална сигурност и израелското външно министерство препоръчаха на гражданите на страната да се въздържат от пътувания в чужбина поради „значително увеличение на случаите на антисемитизъм и подстрекателство, както и на животозастрашаващи атаки срещу израелци и евреи по света“, съобщава The Jerusalem Post, позовавайки се на съобщение на агенциите. Отделно израелските власти призоваха гражданите да избягват да пътуват до „арабските страни, страните от Близкия изток, Северен Кавказ и страните около Иран“.

Нова война - още печалби. Как се отрази конфликтът в Израел на оръжейната индустрия?

САЩ призоваха Израел за "хуманитарни паузи", Нетаняху отхвърли спирането на огъня

Лидерът на "Хизбула" наруши мълчанието, Израел е в "много, много висока готовност"

Хамас готов да освободи всички заложници: Ето условието

Доказателство, че са живи: Видео от "Хамас" на 2 отвлечени деца дава надежда на майка им

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес