Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Войната продължава": "Хамас" и Израел не се разбраха за мир

26 август 2024, 06:15 часа • 1878 прочитания

На преговорите за прекратяване на огъня в Газа, които се проведоха в Кайро, не беше постигнато споразумение, като нито "Хамас", нито Израел се съгласиха с няколко компромиса, представени от посредниците, съобщи БГНЕС. Това поставя под съмнение шансовете за успех на последните подкрепяни от САЩ усилия за прекратяване на 10-месечната война.

Още: Израел обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Конструктивни разговори, но без резултат

Високопоставен американски служител обаче определи разговорите като „конструктивни“, като заяви, че те са били водени в духа на това всички страни да постигнат „окончателно и изпълнимо споразумение“.

„Процесът ще продължи през следващите дни чрез работни групи, които ще продължат да разглеждат оставащите въпроси и подробности“, заяви служителят, говорейки при условие за анонимност, като добави, че екипите ще останат в Кайро.

То беше ясно, че няма да има никакво развитие - въпросът беше в това, че ако Израел се съгласи да напусне граничния пункт Рафах и коридора "Филаделфия" (де факто коридорът е територията на Ивицата Газа до Египет, а Рафах е ГКПП-то към Египет), то няма как да има израелски контрол на потока на оръжия към "Хамас", поясни журналистът Мохамед Халаф пред БНТ. Израел не е съгласен да пусне и трима високопоставени членове на "Хамас", които лежат в израелски затвори, добави той. Войната продължава, но не така интензивно - сега Израел ще търси останали живи лидери на "Хамас", за да ги елиминират, смята Халаф.

Войната в Близкия изток продължава

Месеци наред преговорите не успяха да доведат до споразумение за прекратяване на опустошителната военна кампания на Израел в Газа или за освобождаване на останалите заложници, заловени от "Хамас" при нападението на военната групировка срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната.

На всичкото отгоре ливанската шиитска терористична групировка "Хизбула" също действа срещу Израел и то все по-интензивно. Засега и "Хизбула", и Израел дават сигнали, че не искат пълномащабна война, което обаче не значи, че двете страни не си разменят тежки обстрели и удари. Мохамед Халаф посочи, че засега Израел няма да тръгне на война срещу "Хизбула", но че ще го направи в бъдеще - какво значи точно в бъдеще е неясен въпрос.

Още: Хизбула изстреля 320 "Катюши" към Израел, Нетаняху свика спешно съвещание

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес