Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висшият съд в Пакистан отмени смъртната присъда на Первез Мушараф

13 януари 2020, 14:20 часа • 1533 прочитания

Висшият съд в Пакистан заяви, че специално сформирания съд за бувшия военен диктатор и президент Первез Мушараф, е незаконен. Това прави смъртната присъда, която магистратите му постановиха задочно през декември, също незаконна.

Мушараф е обвинен в суспендиране на конституцията докато е действащ президент през 2007 г., когато генералът въвежда извънредно положение в страната и разпорежда да бъдат арестувани членовете на Върховния съд.

 

Тричленен състав на Върховния съд в Лахор, оглавяван от Сайед Мазахар Али Акбар Накви, обяви решението си за анулиране на смъртната присъда на 13 януари. Основният мотив е, че изискваната по закон процедура за сформиране на специален съд, не е била спазена. Това е обяснил по телефона за Bloomberg Мохамед Ажар Сиддики, адвокат на Мушараф.

Смъртната присъда, постановена през декември, предизвика силна реакция от военните, които отказаха да приемат решението.

В момента Мушараф се намира в Дубай, където се лекува. Според неговите критици, той се крие там, за да избегне правосъдието и противниците си в Пакистан.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес