Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Протестите в Иран стигнаха до класните стаи, ученички искат сваляне на режима

05 октомври 2022, 15:06 часа
Реклама

Кадри от масовите протести срещу режима в Иран продължават да се разпространяват по целия свят, а едно от най-новите видеа в социалните мрежи показва как демонстрациите са стигнали дори до класните стаи в училищата. На клипа се вижда как стотици ученички се подиграват на член на силите „Басидж“ – една от петте съставни части на Иранската революционна гвардия (КСИР).

Те са свалили задължителните забрадки, размахват ги във въздуха и крещят към мъжа, когото режимът е поставил на трибуна пред тях, за да направи обръщение. Припомняме, че доброволците от паравоенната милиция "Басидж" помагат на властите да разпръснат протестите.

Демонстрациите избухнаха в средата на септември заради смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини от град Сакез. Тя беше арестувана от нравствената полиция заради това, че не е поставила правилно хиджаба си. Амини загина три дни по-късно след кома, като семейството ѝ твърди, че е убита от властите, които ѝ нанесли жесток побой. Полицията обаче казва, че жената е починала вследствие на „внезапен инфаркт“.

Иранските жени редовно премахват забрадките си в знак на солидарност и протестират срещу режима на върховния лидер Али Хаменей, като настояват за спазване на човешките права. Вчера имаше демонстрации в 17 града, като вече лидерската роля заемат студенти и гимназисти.

Друго видео показва ученички в черни униформи, които скандират „свобода, свобода, свобода“ по време на уличен протест, докато възрастна жена им ръкопляска.

На трети клип, за който се предполага, че е сниман в град Кередж, ученички крещят и бягат от мъж - предполагаем член на силите за сигурност, облечен в цивилни дрехи. Той шофира мотоциклета си на тротоара и ги преследва.

Всичко това се случва дни след като силите на реда обсадиха престижния технологичен университет „Шариф“ в столицата Техеран в отговор срещу протест в кампуса. Десетки студенти бяха бити, сложени им бяха превръзки на очите и бяха отведени от властите.

Междувременно върховният лидер Али Хаменей обвини враговете на Иран - САЩ и Израел, в организиране на масовите безредици.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес