Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В търсене на мир: Поредно посещение на Антъни Блинкен в Близкия изток

10 юни 2024, 11:30 часа
Реклама

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Египет и Израел в момент, когато Вашингтон се опитва да увеличи натиска върху “Хамас“ и Израел за постигане на примирие в Газа и да гарантира, че войната няма да се разпространи в Ливан, предаде Ройтерс.

Реклама

Поредна визита

Това е осмото посещение на високопоставения дипломат в региона, откакто на 7 октомври бойци на "Хамас" нападнаха Израел, предизвиквайки най-кървавия епизод в продължаващия от десетилетия израелско-палестински конфликт. След като посети Египет и Израел през седмицата Блинкен ще продължи обиколката си в Йордания и Катар.

ОЩЕ: Блинкън: "Хамас" препречва пътя към прекратяването на огъня в Газа

По време на визитата си в Кайро Антъни Блинкен ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, преди да отпътува към Израел, където ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.

Визитата на американския дипломат ще се осъществи след като на 31 май президентът на САЩ Джо Байдън обяви триетапно предложение за окончателно прекратяване на огъня от страна на Израел, освобождаване на израелските заложници и палестинските затворници и възстановяване на Газа.

Междувременно преди започването на обиколката на Блинкен високопоставен служител на "Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел да прекрати войната в Газа, за да бъдат задействани усилията за прекратяване на огъня.

ОЩЕ: "Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

"Призоваваме администрацията на САЩ да окаже натиск върху окупацията, за да спре войната в Газа, а движението "Хамас" е готово да реагира положително на всяка инициатива, която осигурява прекратяване на войната", заяви високопоставеният представител на движението Сами Абу Зухри.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес