Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващият бивш червен кхмер в Камбоджа върви към съкрушителна изборна победа

24 юли 2023, 03:30 часа • 1542 прочитания

Партията на камбоджанския премиер Хун Сен обяви, че е на път към "съкрушителна" изборна победа в неделя, след като всяка значима опозиция не бе допусната до вота. "Печелим съкрушително", каза Сок Ейсан, говорител на управляващата Камбоджанска народна партия (КНП).

70-годишният бивш кадър на Червените кхмери Хун Сен управлява от 1985 г. и не срещна реална конкуренция при гласуването.

Опозиционните партии бяха забранени, претендентите бяха принудени да избягат, а свободата на изразяване бе задушена. Неговата Камбоджанска народна партия се очаква да запази всички 125 места в долната камара, удължавайки властта му и разчиствайки му пътя да предаде управлението на сина си в едно династично наследство, което някои критици сравняват със Северна Корея. Единствената сериозна опозиционна партия беше дисквалифицирана по технически причини в навечерието на изборите и ще бъде изненада, ако някоя от другите 17 малки и слабо финансирани партии спечели места.

Над 9,7 милиона души бяха регистрирани да гласуват на седмите избори в Камбоджа, откакто ООН спонсорира изборите за първи път през 1993 г., след години на конфликт, включително след ерата на геноцида на Червените кхмери, оставили страната опустошена. През последните 30 години надеждите, които международната общност можеше да е имала за жизнена многопартийна демокрация в Камбоджа, бяха попарени от твърдата ръка на Хун Сен в управлението. Премиерът-ветеран започна да гледа към бъдещето, като каза, че ще предаде държавното кормило на сина си, четиризвездния генерал Хун Мане - вероятно дори през следващите седмици. „Ние упражнихме нашето гражданско право и отговорност и правото... на гражданите да гласуват, за да изберат партията, която да ръководи страната“, каза 45-годишният потомък пред репортери, след като гласува. Мнозина се чудят дали Хун Мане, получил образование в САЩ и Великобритания, може да донесе промяна в страната. Хун Сен обаче даде да се разбере, че възнамерява да дърпа конците дори, след като синът му поеме управлението. Попитан от АФП какво планира да направи за Камбоджа, когато стане премиер, Хун Мане отговори: „Нямам коментар за това“.

Правозащитни групи осъдиха изборите. В навечерието на гласуването група от 17 души, включително от Азиатската мрежа за свободни избори и от Международната федерация за правата на човека, заяви, че изборите предизвикват "дълбока загриженост". Избирателната активност, регистрирана в 15:16 местно време (08:16 GMT), е била 78 процента, с подадени 7 601 326 гласа, според Националната избирателна комисия.

Партиите се разпадат

Единственото истинско предизвикателство за партията идваше от Candlelight Party (Партията на свещите). Но избирателният орган на Камбоджа отказа да я регистрира през май и така я отстрани от изборите. Решението дойде, след като Партията на свещите се представи по-добре от очакваното на миналогодишните местни избори, като спечели 22 процента от гласовете.

В международен план Хун Сен разиграва напрежението между САЩ и Китай, натрупвайки огромни китайски инвестиции, които се предоставят без искания за демократични реформи.

Преди вота, Партията на свещите каза пред АФП, че отказът за регистрацията й означава, че изборите няма да бъдат нито свободни, нито честни. "Всеки знае кой ще спечели", каза Ронг Чун, зам-председател на партията.

ОЩЕ: На срещата на Борисов с камбоджанския премиер: Микрофонът отказа (ВИДЕО)

Но в страна, която беше разкъсана от геноцид и война, немалко хора казаха, че са щастливи да гласуват за стабилност. "Искам да гласувам за човека, който може да помогне на страната да стане по-развита. Искам да живея в мир и хармония", каза 36-годишният Чеа Феарак пред AFP. Свободата на словото беше силно задушена преди изборите, като едно от малкото останалите независими новинарски издания „Гласът на демокрацията“ беше закрито по-рано тази година. И миналия месец Хун Сен нареди да се променят изборните закони, забранявайки на всеки, който не гласува да се кандидатира за длъжност - ход, който ще засегне съперниците в изгнание. Сред тях е дългогодишният враг Сам Рейнси, който е в изгнание във Франция почти десетилетие, за да избегне присъди, които според него са политически мотивирани.

Във вътрешен план опозиционният лидер Кем Соха лежи под домашен арест, след като беше осъден на 27 години за държавна измяна заради предполагаем заговор с чужденци за сваляне на правителството на Хун Сен, пише още Агенция "Франс прес".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес