Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските спецчасти нанесоха съкрушителен удар по руска база в Сирия (ВИДЕО)

31 юли 2024, 21:00 часа • 4700 прочитания

Специалните части на Главно управление на разузнаването на Украйна (ГУР) са извършили сложен удар по руска военновъздушна база в Сирия, унищожавайки скъпа военна техника само ден след срещата в Москва на диктатора Владимир Путин със сирийския му колега Башар Асад, която се състоя на 24 юли.

Kyiv Post е получил ексклузивни кадри, показващи как разузнавателната украинска група "Химик" е нанесла удар по позициите на руските сили в авиобазата Кувейрес, източно от Алепо, която се контролира и използва от руснаците от 2015 г.

Публикуваният визеозапис показва ключови моменти от атаката: първо е унищожен руски мобилен комплекс за електронно заглушаване, след това дронове са атакували руските военни обекти вътре в самата база. ю

Още: Украинските командоси преследват руските наемници в Сирия: Истински лов (ВИДЕО)

Източник от украинското разузнаване е коментирал пред изданието, че базата се използва и за обучение и транспортиране на чуждестранни наемници за войната в Украйна.

В началото на юни Kyiv Post също публикува ексклузивни кадри на украински специални части, атакуващи руски контролно-пропускателни пунктове, укрепления, пеши патрули и колони от военна техника на Голанските възвишения в Сирия.

Според източника от разузнаването от началото на годината бунтовниците в Сирия (т.нар. Сирийски демократични сили и каквото остана от тях) с подкрепата на украински бойци са нанесли многобройни удари срещу руски военни обекти под контрола на т.нар. Групировка на руските въоръжени сили в Сирийската арабска република.

Още: ВИДЕО от момента на атаката на туарегите срещу "Вагнер" и финалните загуби за наемниците

Мисията на украинските спецчасти в Сирия

Интервенцията на Русия в Сирия през 2015 г., първоначално насочена към подкрепа на режима на Асад по време на гражданската война, доведе до постоянното разполагане на хиляди руски войници там.

Още: Участваха ли украинските спецсили в засадата на туарегите, с която разбиха "Вагнер": Нови данни

По време на продължителното си присъствие в региона, руснаците създадоха голям брой центрове за набиране на сирийски наемници, които се изпращат на фронта в Украйна. Набирането на наемниците се контролира от Центъра за помирение на враждуващите страни и управление на движението на бежанците в авиобазата Хмеймим, окупирана от Русия. Там на наемниците се издават руски паспорти и след това се включват в руските въоръжени сили.

Москва започна да прехвърля някои военни части и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна през есента на миналата година, а това направи силите й в Сирия по-уязвими за украинските атаки. Това прехвърляне на части стана причина началникът на ГУР Кирило Буданов да направи едно запомнящо се изявление, че "ще унищожи руските военнопрестъпници, където и да се намират по света".

Освен в Сирия, украинските специални сили продължават да преследват прокремълските наемници на "Вагнер" и в Судан, и други части на африканския континент.  Така например, през февруари тази година бе показано видео как украинските спецчасти от бойната група "Тимур" залавят и разпитват вагнеровци в Судан: Ексклузивно ВИДЕО показа как украински разузнавачи залавят наемници от "Вагнер" в Судан

Засадата на туарегите в Мали преди броени дни също е извършена с предоставяне на разузнавателна информация и друга помощ от страна на украинците. При нея загинаха десетки руски наемници, а пленените бяха откупени от "Вагнер". Малко след това се появи снимка на туарегите, позиращи с украинския флаг, в израз на благодарност и подкрепа към Украйна.

Още: Продължението следва: Украинското разузнаване намекна как е участвало в разгрома на вагнеровците в Мали

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес