Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южна Корея може да достави оръжия на Украйна, но постави условие

19 април 2023, 09:54 часа • 5749 прочитания

Южна Корея може да предостави не само хуманитарна и финансова помощ на Украйна, в случай че "има ситуация, която международната общност не може да одобри". Това заяви президентът Юн Сук-йол в интервю за "Ройтерс", като по този начин даде зелена светлина за пращане на оръжия за Киев.

"Ако има ситуация, която международната общност не може да одобри, като например широкомащабно нападение срещу цивилни граждани, клане или сериозно нарушение на законите на войната, може да ни е трудно да настояваме само за хуманитарна или финансова помощ", каза Юн.

Изявлението му е първият случай, в който Южна Корея сигнализира за готовност да разшири помощта си за Украйна отвъд тази, която в момента дава. Преди година страната бе на позиция, че няма да предоставя на Киев смъртоносна помощ, за да помогне да се отблъсне руската инвазия.

"Вярвам, че няма да има ограничения за степента на подкрепа за защита и възстановяване на страна, която е била незаконно нападната както по силата на международното, така и на вътрешното право", добави южнокорейският държавен глава пред "Ройтерс".

"Въпреки това, като се имат предвид отношенията ни със страните, участващи във войната, и развитието на ситуацията на бойното поле, ще предприемем най-подходящите мерки", допълни Юн Сук-йол.

По-рано през април полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Южна Корея разполага с огромни запаси от артилерийски снаряди, които биха могли да бъдат използвани в помощ на Украйна - предвид намаляващия ѝ брой боеприпаси.

В изтеклите документи на Пентагона, които се появиха в Discord, Telegram, Twitter и други мрежи, пишеше, че Полша може да има роля в прехвърлянето на артилерийски снаряди от Южна Корея към Украйна. Южнокорейските официални лица обаче не са били склонни да предоставят боеприпаси на държави във война, написа The New York Times.

ОЩЕ: Въпреки пречките: ЕС одобри 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес