Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удар по парите им: Израел има план да разруши доверието на шиитите към "Хизбула"

22 октомври 2024, 11:46 часа • 477 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се опитват да подкопаят подкрепата на ливанската шиитска общност към „Хизбула“, като атакува важна финансова институция, свързана с подкрепяната от Иран групировка.

Още: Нов опит за постигане на примирие в Газа: Антъни Блинкен кацна в Израел (ВИДЕО)

Удар по банката "Ал Кард ал Хасан": защо е толкова важна за "Хизбула"?

Военновъздушните сили на Израел нанесоха удари по най-малко 9 клона на банката „Ал Кард ал Хасан“ в южните предградия на Бейрут и в цял Ливан на 20 октомври. „ Ал Кард ал Хасан“ е един от основните финансови активи на „Хизбула“ в страната - предоставя финансови услуги като заеми или депозити и тегления от банкомати на над 300 000 членове на шиитското население на Ливан. Това е и една от институциите, която може да се определи като елемент на "държава в държавата", която "Хизбула" изгради през годините.

Четете още по темата тук: Разкриха условията на Израел за примирие в Ливан (ВИДЕО).

Израелското армейско радио съобщава, че "Ал Кард ал Хасан" управлява и банковата система на групировката, включително заплатите на бойците ѝ. Твърди се, че тя получава пряко финансиране от Иран. Ливански източници твърдят, че ЦАХАЛ са се прицелили към клоновете на "Ал Кард ал Хасан" на четири места в южните предградия на Бейрут, както и на шест други в Южен Ливан и долината Бекаа. Високопоставен израелски служител заяви, че целта на израелската „широка вълна от нападения“, насочена срещу банката, е да се подкопае икономическата стабилност на "Хизбула" и да се подкопае доверието, което ливанската шиитска общност изпитва към групировката. Според израелския служител това ще влоши способността на "Хизбула" да функционира по време на войната и способността ѝ „да се възстанови и превъоръжи на следващия ден“.

Още: Иран обвинява САЩ, ако войната с Израел се разрасне

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече е изразявал мнението, че Израел се стреми да постигне следвоенно споразумение, което да попречи на "Хизбула" да се реорганизира и превъоръжи и да продължи да заплашва Израел в дългосрочен план.

Усилията на ЦАХАЛ да подкопаят доверието на шиитското население към „Хизбула“ са в съответствие с предишните израелски действия в тази насока - Нетаняху наскоро поиска от ливанския народ „да си върне страната от "Хизбула"". Засега не е ясно дали тази стратегия успешно е намалила обществената подкрепа за групировката в Ливан, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Снимка: Getty Images

Още: "На прага на гражданска война": Франция предупреди за опасност от разпадане на Ливан

Подобен удар по Сирия

ЦАХАЛ извършиха въздушен удар, насочен и срещу високопоставен член на финансовата система на ливанската "Хизбула" в сирийската столица Дамаск вчера, 21 октомври. Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари заяви, че армията е насочила удара срещу ръководителя на финансовото звено на групировката, отговарящ за „преливането на парични средства" от Иран към "Хизбула“. Хагари не посочи конкретното име или длъжност на лицето, но заяви, че то е на този пост само от „няколко седмици, след като неговият предшественик беше убит“.

Сирийските държавни медии заявиха, че при въздушния удар са загинали най-малко двама души.

Още: Хизбула удари сграда на военното разузнаване на Израел в Тел Авив

Около 2/3 от ракетния потенциал на "Хизбула" са унищожени

Военни служители оценяват, че операциите на ЦАХАЛ са унищожили около две трети от ракетния потенциал на "Хизбула", откакто израелските сили започнаха наземни операции в Южен Ливан на 30 септември. Израелски военни служители посочват, че ЦАХАЛ очакват да приключат първоначалната фаза на тези операции до няколко седмици и че скоро ще постигнат условия за завръщане на жителите на северната част на Израел по домовете им.

Още: САЩ разследват изтичането на строго секретни данни за плана на Израел да удари Иран

Проблеми за "Хамас" с контрола над Газа

Междувременно говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че въоръжени банди и престъпни групи възпрепятстват влизането на хуманитарна помощ в Ивицата Газа, което предполага, че контролът на "Хамас" върху вътрешната сигурност и управлението в южната част на анклава е отслабен.

Още: Нетаняху проучва "нови идеи" за заложническа сделка. Бейрут е в пламъци (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес