Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция поиска в БРИКС след четвърт век чакане за ЕС, Путин е доволен

04 юни 2024, 16:49 часа • 3459 прочитания

Турският министър на външните работи Хакан Фидан загатна, че страната му иска да се присъедини към БРИКС - групата страни с влияние в международната икономика, чиито основни членове са Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

На 3 юни Фидан бе на посещение в Пекин, което е най-ключовата визита на турски официален представител в Китай от 2012 г. насам. Той проведе разговори с китайския си колега Уан И и други официални лица.

Запитан дали Турция би искала да се присъедини към БРИКС, Фидан отговори: „Разбира се, че бихме искали, защо да не искаме?“. Той обаче не даде повече подробности.

Още: Три причини защо БРИКС не може да е алтернатива на ЕС и НАТО: Мнението на експерт по геополитика

Анкара иска да си сътрудничи с БРИКС

Турската държавна информационна агенция цитира министъра да казва, че Анкара също така иска да си сътрудничи с членовете на БРИКС и че той ще присъства на планираната среща на групата следващата седмица в Русия.

Не стана ясно дали Турция ще предприеме стъпки за присъединяване към БРИКС, тъй като преди това не е заявявала желанието си да се присъедини официално.

Какво ще стане с европерспективата на Турция?

През последните години Турция, която е член на НАТО, беше подложена на натиск от страна на западните си съюзници заради връзките си с Русия. Анкара отхвърли това, заявявайки, че остава ангажиран член на Алианса и поддържа целта си за пълноправно членство в Европейския съюз. Всъщност Турция е в чакалнята за ЕС още от 1999 г.

Още: ЕК попари надеждите на Турция за членство в съюза през 2024 г.

Фидан е добавил, цитиран от South China Morning Post, че членство в БРИКС би било "добра алтернатива на ЕС". "Нека видим накъде ще тръгнат нещата тази година", допълни още турският топ дипломат.

През май именно Хакан Фидан заяви, че присъединяването към Европейския съюз е "стратегическа цел" на страната: Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел.

Разширяването на БРИКС

Що се отнася до БРИКС, на 2 януари тази година Саудитска Арабия съобщи, че присъединява към групата.

През август 2023 г. южноафриканският президент Сирил Рамафоса, тогава домакин на срещата на върха на БРИКС, заяви, че групата кани още 6 страни да се присъединят за „защита на Глобалния Юг“. Става въпрос за Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Само че новото аржентинско правителство ясно даде да се разбере, че няма да влезе в руската орбита на влияние.

Още: БРИКС се разширява - кани още 6 държави

Русия поздрави Турция

Русия междувременно приветства заявеното желание на Турция да стане част от групата на страните от БРИКС. На 4 юни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че темата ще бъде включена в дневния ред на следващата среща на върха на организацията, съобщи "Ройтерс".

Песков каза, че имало засилен интерес към БРИКС от страна на различни държави, но добави, че е малко вероятно групата да може да "задоволи напълно" всички заинтересовани държави.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес