Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветникът по националната сигурност на Индия отива при Путин за мир в Украйна

09 септември 2024, 13:19 часа • 1266 прочитания

Индия изпраща своя съветник по националната сигурност Аджит Довал в Русия, за да обсъди "усилията за мир" във връзка с войната в Украйна, съобщава India Today.

Посещението му е насрочено за 10 и 11 септември. Тогава той ще се срещне с диктатора Владимир Путин в Москва. Не се посочват детайли по кое предложение за мир в Украйна ще се водят дискусиите.

Още: Тръмп с конкретика как ще пробва да спре войната в Украйна, обиди се на Путин

Ще участва и в среща на БРИКС

По време на посещението си Довал ще вземе участие и в срещата на съветниците по национална сигурност на страните от БРИКС.

В кулоарите на срещата той ще проведе двустранни срещи с руските и китайските си колеги с възможност за продължаване на дискусиите от срещата на върха през юли в Москва.

БРИКС е неформална група от 10 държави, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Саудитска Арабия, ОАЕ, Иран, Египет и Етиопия.

Последната среща на съветниците по националната сигурност от БРИКС се проведе в южноафриканския град Йоханесбург през 2023 г., където Довал също представляваше Индия.

Снимка: индийският премиер Нарендра Моди, Kremlin.ru

Още: "Да излезем от военната ситуация": Шолц поиска преговори за мир в Украйна

Какъв мир иска Индия?

По време на телефонния си разговор с издирвания от съда в Хага руски диктатор Владимир Путин миналия месец министър-председателят Нарендра Моди го информира, че след пътуването си до Украйна Довал ще посети Москва, за да обсъди идеи, свързани с мира. Премиерът обаче не уточни дата или час на посещението на съветника, припомня India Today.

През август Моди предприе историческо посещение в Украйна, където каза на президента Володимир Зеленски, че „диалогът и дипломацията“ са единственото решение за прекратяване на войната. Той предложи да помогне лично, като приятел, за посредничеството за мир с Русия.

"Индия никога не е била неутрална в тази война, ние сме на страната на мира", бе е цитиран да казва той в съвместно изявление в Киев. Моди така и не посочи какво означава справедлив мир и дали би се съгласил на условията на Путин, които са абсурдни: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО).

Преди това обаче Моди беше в Русия и прегръдката му с Путин предизвика остри реакции от страна на Запада, както и от Зеленски. Украинският президент нарече срещата "огромно разочарование и съкрушителен удар върху усилията за мир".

По време на войната Индия засили икономическите си връзки с Русия и се смята, че дори се е превърнала в таен канал за доставка на оръжия за Кремъл: Таен търговски канал: Индия осигурява на Русия части за военно оборудване срещу Украйна.

Освен това Индия изпревари Китай като най-голям купувач на руски петрол.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес