Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светът чака удар на Иран по Израел: Какво се знае и какви са сценариите?

04 август 2024, 18:09 часа • 4801 прочитания

САЩ и Израел очакват, че Иран може да нанесе удар по израелска територия още в понеделник, 5 август. Това ще бъде обещаният отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, съобщават три официални източника от САЩ и Израел пред американското издание Axios.

Още: Мохамед Халаф: Утре сутринта се очаква атака на Иран срещу Израел

Всичко това идва на фона на посещението в Близкия изток на Майкъл Курила - ръководителя на Централното командване на САЩ. Въпреки че пътуването му бе планирано преди ескалацията между Израел, от една страна, и Иран и шиитската "Хизбула" в Ливан, от друга, Курила вероятно ще се опита да мобилизира същата международна и регионална коалиция, която помогна за защитата на Израел от иранското нападение на 13 април.

Междувременно няколко държави вече предупредиха гражданите си да напуснат Ливан. Очаква се и сценарий, при който подкрепяната от Техеран "Хизбула" отправя отделен удар по Израел.

Лидерите на Иран и "Хизбула" вече се заканиха да отмъстят за убийствата на висшия военен командир на ливанската ислямистка организация Фуад Шукр и на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания. Последният беше ликвидиран насред иранската столица в края на юли, а спекулациите как точно е станало това, са много: 

The New York Times: Бомба, поставена два месеца преди това, е убила Хания

Може ли иранци да са убили лидера на "Хамас" Исмаил Хания? (СНИМКИ)

Лидерът на "Хамас" е убит с изстреляна от чужбина ракета: Близко до "Хизбула" издание

Иран обвинява Израел за тези действия, въпреки че самите власти в Тел Авив нито са признали, нито са отрекли участието си в убийството.

В подготовка за евентуална иранска атака срещу Израел Съединените щати укрепват силите си в Близкия изток и изпращат повече военни кораби и изтребители в региона. Американците очакват действията на Иран да следват същия модел като на 13 април, но може би в по-голям мащаб и евентуално с участието на "Хизбула", пише Axios.

The New York Times дори писа, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е дал заповед за нанасяне на директен удар по Израел.

Още: Иран предупреди: Светът да чака до часове "извънредни събития" (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Йордания опитва да успокои страстите

Йорданският министър на външните работи пътува до Техеран, за да разубеди Иран да напада Израел.

Al-Jazeera цитира ирански официален източник, който казва: "Техеран ще предаде две послания на йорданския външен министър - едно към краля на Йордания и едно към Америка и израелския режим. Отказът на Иран да нападне Израел, е невъзможен, а отговорът на Иран ще бъде суров и болезнен. Израелският режим, който изпраща посредник, за да разубеди Иран да нападне Израел, няма да има никакъв ефект".

Още: Заплаха от Иран: САЩ са готови да пратят още бойни самолети в Близкия изток

Друг сценарий - иранска атака на 12-13 август

Неназовани източници от западното разузнаване, цитирани от притежаваната от ОАЕ телевизия Sky News Arabia, посочват, че Иран и "Хизбула" планират да нанесат своя ответен удар срещу Израел на Тиша Б'ав. Това е денят на траур за разрушаването на двата еврейски храма, който тази година започва по залез слънце на 12 август и завършва на 13 август при настъпването на нощта.

Още: Насрала към Израел: Не знаете кои линии сте прекрачили, ще плачете много

Тиша Б'ав е ежегоден ден на пост в юдаизма, отбелязващ годишнината от няколко трагични събития в еврейската история, сред които разрушаването на Първия и Втория храм в Йерусалим. Това става чрез спазване в продължение на 25 часа на пет забрани – за ядене и пиене, за миене и къпане, за мазане с кремове и масла, за носене на обувки и за сексуални контакти. Тиша Б'ав, наречен още Девети ав, по принцип попада в месеците юли или август по грегорианския календар.

Източниците на Sky News Arabia посочват, че изборът на този ден се дължи на няколко психологически и тактически съображения. Възможно е той да цели съживяване на историческите травми на евреите от унищожаването и изкореняването, като по този начин се засилва психологическото въздействие на нападението върху израелското общество (информацията е цитирана от The Times of Israel).

Още: Убийството на Хания - оглушителен шамар за Иран и още една крачка към Третата световна война

За мюсюлманската аудитория, възприемчива към наратива на Иран и "Хизбула", нападението на Тиша Б'ав би било сигнал, че Израел е уязвим за унищожение, какъвто в исторически план са били евреите, добавят източниците на изданието.

Мащабна атака в ден с религиозно значение може също така да се възползва от понижената защита на Израел и да "увеличи състоянието на хаос", както направи Египет с изненадващата си атака на празника Йом Кипур през 1973 г.

Още: Трето ключово убийство: Ликвидиран е командирът на военното крило на "Хамас", хвали се Израел (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес