Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стреляй по корумпираните, но не ги убивай, каза на гражданите президентът на Филипините

13 септември 2019, 14:30 часа • 3898 прочитания

Президентът на Филипините Родриго Дутерте разреши и призова в свое изказване гражданите на страната да стрелят срещу чиновници, искащи подкуп. Условието обаче е да не ги убиват, съобщава Manila Bulletin.

Дутерте им предложи да се стрелят в краката на корумпираните администратори, за да се избегнат рискът от затвор.

„Ако си плащате данъците, таксите, митата и т.н., а тези глупаци ви искат подкуп, ги ударете. Ако имате оръжие, може да стреляте в тях, но не ги убивайте, тъй като може и да не бъдете оправдани”, заяви Дутерте.

Президентът обеща единствената мярка срещу човека, който е стрелял по чиновник, нарушил закона, да бъде „сериозно телесно наказание”, но не и затвор.

Според Дутерте, корупцията е станала огромен и всеобхватен проблем за страната. Той я определя като „червей, който седи вътре в почти всички правителства”.

Държавният глава призовава гражданите да отстояват правата си и да съобщават за всеки случай на корупция или нарушения на закона с участието на чиновници. Той заявява, че ако инцидентът стигне до него, ще извика чиновника и ще разреши на подалия оплакване гражданин да удари нарушителя в лицето.

Една от основните причини за корупцията в страната е тежката бюрокрация. Очаква се скоро Дутерте да издаде заповед за подобряване на ефективното предоставяне на качествени правителствени услуги на гражданите.

Той настоява правителствените агенции да намалят бюрокрацията и да ускорят обработката на разрешителни, лицензи и други документи.

Експерти на ООН в областта на човешките права регираха остро и осъдиха методите на филипинските власти за борба с корупцията. Те ги призоваха да противодействат на безразборните убийства и да се откажат от наказания над заподозрени, срещу които не е проведено пълноценно съдебно разследване.

Кой е Родриго Дутерте?

Изпраният с огромно мнозинство през май 2016 г. президент на Филипините Родриго Дутерте (74 г.) е бивш главен прокурор на страната. Той се обяви за твърди мерки в борбата с нарушителите на закона.

Световната общественост неведнъж е подлагала на критика методите му в борбата срещу търговията с наркотици, например.

Дутерте вече е признавал в официални разговори, че като тийнейджър е убил човек, който го погледнал лошо. След това бил в затвора няколко пъти заради побоища и насилие. Преди време той заяви, че като кмет на град Давао, лично застрелвал престъпници, а като студент - по колеги.

По официални данни на филипинското МВР една година след встъпването в длъжност на Дутерте полицаи са избили без съд и присъда 4000 души. Насилието, към което призовава президентът, предизвиква и масови протести в столицата Манила.

“Не се боя да толерирам използването на насилие, дори това да би означавало край на моето президентство. Запомнете това добре!", не веднъж е казвал Дутерте.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес