Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След края на войната в Газа: "Хамас" предлага независимо палестинско правителство

12 юли 2024, 13:48 часа • 765 прочитания

"Хамас" предложи след войната в Ивицата Газа и Западния бряг да бъдат управлявани от независимо палестинско правителство, съставено от личности, които не принадлежат към никоя партия, предаде Франс прес.

„Предложихме надпартийно правителство с национални компетенции да управлява Газа и Западния бряг след войната“, заявява Хосам Бадран, член на политическото бюро на палестинското ислямистко движение. 

ОЩЕ: Израел публикува имената на стотина членове на "Хамас", получаващи заплати от ООН

„Управлението на Газа след войната е вътрешен палестински въпрос, в който не бива да има външна намеса, и ние няма да обсъждаме следвоенната Газа с никоя чужда страна“, добави той.

Въпреки това един от лидерите на „Хамас“ каза, че предложението за това надпартийно правителство е било представено „заедно с посредниците“.

"Това правителство ще трябва да управлява делата в Ивицата Газа и Западния бряг в първата следвоенна фаза и да подготви почвата за общи избори", обясни Бадран.

ОЩЕ: Белият дом: Има различия между Израел и "Хамас" по споразумението за прекратяване на огъня

Войната избухна на 7 октомври, след като „Хамас“ предприе безпрецедентно нападение на израелска територия, в резултат на което загинаха 1195 души, повечето - цивилни. От отвлечените 251 души 116 все още са заложници в Газа, като 42 от тях са обявени за мъртви от армията.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи „Хамас“ в отговор на нападението, а военната кампания срещу ивицата Газа от 7 октомври насам опустоши малката крайбрежна територия. Офанзивата е отнела живота на най-малко 38 345 души, повечето от които цивилни, по данни на палестинското Министерство на здравеопазването.

Настоящите преговори, които международната общност се надява да доведат до прекратяване на войната, се провеждат в Доха и Кайро.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес