Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ще отговорим когато, където и както решим": Израелската армия се закани на Иран

01 октомври 2024, 22:57 часа • 1868 прочитания

Ще отговорим още тази нощ на иранската атака. Това обявиха от израелската армия. 

Още: Иран заплаши Израел със „съкрушителни атаки“, ако отговори на нападението

Оттам заявиха, че резултатът от отговора ще бъде видян в целия Близък изток. Говорителят на израелската армия адмирал Даниел Хагари предупреди, че иранската ракетна атака е сериозна ескалация, но Израел е готов, със завършени оперативни планове и "ще отговорим когато, където и както решим". Припомняме, че Иран изстреля стотици ракети срещу Израел по-рано тази вечер. Те обаче не доведоха до съществени разрушения. По думите на Хагари, Иран е изстрелял над 180 ракети, но повечето ракети са били прехванати.

Още: „Хамас“ приветства иранските ракетни удари по Израел

САЩ също обяви, че е готов да помогне на Израел в отговора му на обстрела. Белият дом потвърди, че тази вечер Иран е изстрелял най-малко 200 балистични ракети. От Белия дом съобщиха, че към момента няма данни за жертви и разрушени стратегически обекти.

Още: Израел отвори въздушното си пространство, Иран обяви край на атаката

Говорителят Джейк Съливан потвърди информацията от по-рано за терористичната атака в град Яфа в Централен Израел, разглеждано от властите като терористичен акт, за която съобщи Франс прес, като се позова на данни на израелската полиция. САЩ заявиха, че ще продължат консултациите си с Израел след ракетните удари и ще следят за защитата на американските граждани в страната.

Още: Байдън нареди на американските военни да свалят ирански ракети

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес