Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея за първи път показа завода, в който се обогатява уран за ядрени оръжия (СНИМКИ)

13 септември 2024, 12:46 часа • 817 прочитания

Северна Корея за първи път даде възможност да се види съоръжението за обогатяване на уран, в което се произвежда материал за ядрените ѝ оръжия.

Снимките показват как лидерът на страната Ким Чен Ун, който по-рано обеща да увеличи "експоненциално" запасите от ядрени оръжия, инспектира района. Държавната Корейска централна новинарска агенция обяви в петък, 13 септември, че той е призовал съоръжението да увеличи производството си на уран.

Южнокорейското правителство заяви, че категорично осъжда плановете на Севера да увеличи производството на уран.

Още: Северна Корея изстреля предполагаема балистична ракета

На снимките се вижда как Ким минава покрай редици центрофуги и разговаря с военни служители. Ким "обиколи контролната зала на базата за обогатяване на уран, за да се запознае с цялостното функциониране на производствените линии", съобщава агенция KCNA.

Какво е посланието на Ким Чен Ун?

Северна Корея не разкри кога Ким Чен Ун е направил посещението, нито кой обект е посетил - дали това е част от обширния ядрен комплекс Йонбьон, или друг неразкрит обект.

Експертите отдавна подозират, че Пхенян тайно управлява поне едно съоръжение за обогатяване на уран в допълнение към добре известния обект в Йонбьон. Лийф-Ерик Ийзли - професор в университета Ewha в Сеул - заяви пред BBC, че Северна Корея е разкрила съоръжението, за да "се похвали с ядреното си развитие и да даде знак, че оръжейната ѝ програма е необратима".

Още: Северна Корея увеличава ядрените си оръжия

"Възможно е режимът на Ким също така да се похвали, че все още се радва на дипломатическа и икономическа подкрепа от страна на Русия и Китай, въпреки ядреното си строителство", казва професор Ийзли.

Хонг Мин - старши анализатор в Корейския институт за национално обединение - заяви пред АФП, че снимките може да са послание към предстоящите президентски избори в САЩ, което да покаже на следващата администрация, че е "невъзможно да се денуклеаризира Северна Корея". "Това е и послание, което изисква от другите държави да признаят Северна Корея за ядрена държава", кава Хонг.

Още: Северна Корея атакува Юга със стотици балони с боклук

Южна Корея осъди Пхенян

Министерството на обединението на Южна Корея осъди Севера за публикуването на снимките, като добави, че незаконното разполагане на ядрени оръжия нарушава няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

"Всяка ядрена заплаха или провокация от страна на Северна Корея ще бъде посрещната със съкрушителен и силен отговор от нашето правителство и военни, основан на солидното разширено възпиране на съюза между Южна Корея и САЩ", обяви министерството.

Не е известно колко ядрени оръжия притежава Северна Корея, но според една от последните оценки броят им е 50, като има достатъчно материал за производството на още 40.

Още: Изгубени в реалността: Русия ще внася учители от Северна Корея

Сергей Шойгу на визита при Ким

Ръководителят на Съвета за сигурност на Русия и бивш военен министър Сергей Шойгу днес се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, съобщиха от Москва.

Москва търси боеприпаси, за да продължи своята офанзива в Украйна, продължаваща повече от 30 месеца, а Западът обвинява Пхенян, че изпраща оръжия на Русия: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Диктаторът Владимир Путин посети Северна Корея през юни и подписа пакт за взаимна отбрана със страната.

"Срещите в Пхенян се проведоха в атмосфера на уникално доверие и приятелски отношения в съответствие с договореностите, постигнати от лидерите на двете страни по време на държавното посещение на президента Владимир Путин през юни", заяви руският Съвет за сигурност на своя уебсайт.

Срещата на Шойгу с Ким ще "направи важен принос към изпълнението" на договора в областта на отбраната, пише още в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Още: Северна Корея тества подобрена ракетна установка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес