Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея се закани да сваля американски шпионски самолети

10 юли 2023, 11:06 часа • 1626 прочитания

Северна Корея заплаши да сваля всички американски шпионски самолети, които нарушават въздушното ѝ пространство, и осъди плановете на Вашингтон да разположи ядрена подводница близо до Корейския полуостров, предава БНР.

ОЩЕ: Северна Корея нарече "ядрен шантаж" влизането на подводница на САЩ в пристанище в Южна Корея

Говорителят на министерството на отбраната на Северна Корея заяви, че ученията на Вашингтон и Сеул с участието на американска ядрена подводница, както и засилените разузнавателни дейности на американската армия около Корейския полуостров, представляват заплаха за суверенитета на Северна Корея.

По думите му влизането на американска ядрена подводница в южнокорейско пристанище за съвместни учения са явен ядрен шантаж и доближава ситуацията около Корейския полуостров до критична.

На 16 юни американска ядрена подводница, носеща крилати ракети, навлезе в пристанището на южнокорейския град Пусан. Военноморските сили на САЩ и Южна Корея проведоха учение за специални операции. Говорителят на Пхенян също така обвини Вашингтон, че нарушава въздушното пространство на страната, като извършват разузнавателни полети, и предупреди, че макар Северна Корея да проявява сдържаност, подобни летателни апарати могат в бъдеще да бъдат свалени.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес