Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сестрата на Ким Чен Ун нарече Сеул и Киев "лоши кучета" на Запада, заплаши с ядрено оръжие

22 октомври 2024, 15:23 часа • 917 прочитания

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун заплаши с „ужасно и фатално“ отмъщение срещу Южна Корея след твърденията на Сеул и Киев, че Пхенян е изпратил войски в подкрепа на войната на Русия в Украйна.

В изявление, публикувано чрез държавната Корейска централна информационна агенция на 22 октомври, Ким Йо-джонг обвини двете страни в провокации към „държавите с ядрени оръжия“, без да уточнява какви действия са предизвикали гнева на Пхенян.

Още: Севернокорейски войници в Украйна: Всичко, което се знае досега (ВИДЕА)

Ким Йо-джонг плаши с "немислима за преживяване ситуация"

„Военна провокация срещу държава с ядрени оръжия може да доведе до ужасна ситуация, немислима за преживяване от политиците и военните експерти в която и да е голяма или малка държава по света с тяхното нормално мислене“, предупреди сестрата на диктатора Ким, която е в Комисията по държавните въпроси на Северна Корея. „Сеул и Киев са точни аналози в това да ходят да просят и да пускат безразсъдни забележки срещу ядрени държави на случаен принцип, без да имат възможност за последващи действия.“

Още: Южна Корея планира да помага на Украйна срещу Северна Корея (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ким Йо-джонг осъди Южна Корея и Украйна, наричайки ги „лоши кучета, отгледани от САЩ“. Това се случва, след като двете страни обвиниха КНДР, че е разположила хиляди войници в подкрепа на руската инвазия в Украйна през последните седмици. Според южнокорейското разузнаване Ким Чен Ун ще прати общо около 12 000 свои военни да се бият за диктатора Владимир Путин. Националната разузнавателна служба в Сеул заяви миналия петък, че Северна Корея вече е изпратила над 1500 военнослужещи от специалните сили в Русия между 8 и 13 октомври.

Още: Отговор срещу севернокорейците: Литовският външен министър иска европейски военни в Украйна

Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки че в изявлението на Ким Йо-джонг не се споменават конкретно твърденията на разузнаването на Южна Корея, акцентът ѝ върху Сеул и Киев явно е отговор на твърденията, които Пхенян отрича. Междувременно от Кремъл не отрекоха за севернокорейските войници в една от последните към момента изяви на говорителя Дмитрий Песков.

Още: Северна Корея изпраща 12 000 войници за Русия: Къде се е била досега армията на Ким Чен Ун?

Пхенян обвинява Сеул, че праща дронове в Северна Корея

Севернокорейските държавни медии публикуваха снимки на предполагаем военен дрон на Южна Корея, открит в Пхенян. Експерти предполагат, че Северът може да е фалшифицирал доказателствата. Ким Йо-джонг заяви, че севернокорейските следователи продължават да проучват предполагаемите набези на дронове, и заплаши да отмъсти на Южна Корея за нейната „отвратителна военна провокация“.

„Сеул ще трябва да преживее това от първа ръка, за да разбере правилно колко опасен акт е извършил и колко ужасни и фатални са последствията, които сам си е навлякъл. Никой не знае как ще завърши нашето възмездие и отмъщение", каза тя, цитирана от NKnews.org.

Още: Южна Корея привика руския посланик заради севернокорейските войници в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес