Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и Великобритания засилват натиска за примирие в Газа

21 август 2024, 06:55 часа • 715 прочитания

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че споразумението за прекратяване на огъня в Газа трябва да бъде постигнато в близките дни, като добави, че САЩ, Египет и Катар ще направят всичко възможно, за да накарат "Хамас" да го приеме, предаде Ройтерс, като цитира изявление на Блинкън пред медиите в Доха.

Държавният секретар на САЩ каза, че след като "Хамас" се съгласи с представеното от Вашингтон предложение за преодоляване на разногласията, блокиращи споразумението за прекратяване на огъня, ще трябва да се постигне съгласие и по подробностите за изпълнението му. САЩ отдавна са против дългосрочната окупация на Ивицата Газа от Израел, добави Блинкен.

Засега позицията на "Хамас" за готвеното спиране на огъня остава неясна и явно "най-доброто предстои".

Още: Протест в подкрепа на Газа при предаването на щафетата от Байдън на Харис (ВИДЕО)

Британският премиер Киър Стармър също подчерта необходимостта от "бързи действия" за постигане на прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в Газа по време на разговорите с израелския си колега Бенямин Нетаняху, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Той приветства подкрепата на Израел за подкрепеното от САЩ предложение за прекратяване на огъня. Двамата лидери са подчертали, че "регионалната деескалация е в интерес на всички", съобщи канцеларията на Стармър.

Освен това британският премиер изрази искрените си съболезнования на израелския народ и на близките на шестимата заложници, които бяха открити в Газа вчера.

"Раят" е доста далеч

На този фон се появи анонимен коментар от делегацията на Блинкен, който е предупреждение срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху. Предупреждението към него е буквално да не прекалява с исканията си: "Подобни максималистични изявления не са конструктивни за постигане на споразумение за прекратяване на огъня" и "със сигурност рискуват способността на преговорите на ниво изпълнение, работно ниво и техническо ниво да се придвижат напред".

За какво става въпрос - Нетаняху заяви, че Израел ще настоява да запази контрола върху коридора "Филаделфия" между Газа и Египет, който израелските сили завзеха от "Хамас". Оттам върви основният приток на оръжия за палестинското терористично движение.

Още: Нова надежда за мир: Блинкен се завръща в Близкия изток за преговори в Газа

В същото време израелската армия съобщи, че ливанската милиция "Хизбула" е изстреляла още една серия ракети по Северен Израел, на фона на опасенията за възможен регионален конфликт. Става въпрос за приблизително 40 ракети - някои са успешно свалени, други са паднали в района на Голанските възвишения. Засега няма данни за жертви.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес