Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Санкционирани яхти на руски олигарси намериха убежище на Малдивите

08 април 2022, 12:08 часа
Реклама

Малдивите са се превърнали в привлекателна дестинация за санкционирани руски милиардери, където руски олигарси приютяват своите яхти, съобщава Reuters. Агенцията е научила за шест яхти на руски олигарси, укривани на Малдивите.

Една от тях - Motor Yacht A - принадлежи на бизнесмена Андрей Мелниченко. Веднага след като попаднала в санкционния списък, тази суперяхта била изключена от системата за геолокация. Подобно нещо се случило и с две яхти на други руснаци, чиито имена агенцията не разкрива.

Reuters публикува и няколко снимки, направени край бреговете на Малдивите на 4 март. Две от тях изобразяват яхтите на предприемачите Александър Абрамов и Игор Кесаев.

Главният прокурор на Малдивите Хюсеин Шамим в разговор с агенцията отбелязва, че властите не могат да конфискуват имущество, ако няма нарушение на местните закони.

Бизнесът на руски милиардери в България: Андрей Мелниченко***

По-рано италиански медии съобщиха, че в пристанището на Триест е арестувана една от яхтите на Мелниченко, като я наричат най-голямата частна ветроходна яхта в света - цената ѝ е 530 милиона евро.

На 9 март Андрей Мелниченко и още 13 руски олигаси бяха включени в списъка със санкции на ЕС. Малко след това Андрей Мелниченко престана да е бенефициент и член на бордовете на директорите на „ЕвроХим“ и Сибирската въглищна енергийна компания.

ОЩЕ: Яхти, вили, 140 картини. Какво загубиха руските олигарси след началото на войната с Украйна

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес