Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха условията на Израел за примирие в Ливан (ВИДЕО)

21 октомври 2024, 13:31 часа • 872 прочитания

Миналата седмица Израел е предал на САЩ документ с условията си за дипломатическо решение за прекратяване на сраженията в Ливан. Междувременно американският пратеник Амос Хохщайн пристигна в Бейрут за разговори за потенциално прекратяване на огъня.

Още: Израел се готви за дълга война в Ивицата Газа и в Ливан: Говори Мохамед Халаф

Какво е поискал Израел?

Според американското издание Axios, което се позовава на двама американски и двама израелски представители, Израел е поискал на армията да ѝ бъде разрешено да участва в „активно прилагане на закона“ - т.е. иска спазване на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. Тя изисква ливанските въоръжени сили да бъдат единствените в Южен Ливан, на юг от река Литани. А това означава уверение, че подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" не се превъоръжава и не възстановява военната си инфраструктура в близост до границата: Резолюция на ООН къде трябва да е "Хизбула": Израел я цитира, докато бомбардира Ливан (ВИДЕО).

Резолюцията до голяма степен не се прилага, откакто беше приета през 2006 г., което позволи на "Хизбула" да натрупа огромен оръжеен капацитет и отбранителни способности. Нито мироопазващите сили от UNIFIL, нито Ливанските сили желаят да се противопоставят на подкрепяната от Иран терористична групировка в Южен Ливан, смята Израел: UNIFIL: Не може Израел да ни принуди да напуснем Южен Ливан.

„Говорим за 1701 със засилено прилагане. Основното ни послание е, че ако ливанската армия и UNIFIL правят повече, Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) ще правят по-малко - и обратното“, казва израелски служител пред Axios.

Израел е поискал също така военновъздушните му сили да имат свобода на действие в ливанското въздушно пространство.

Ще се съгласи ли Ливан?

Представител на САЩ казва пред информационния сайт, че е много малко вероятно Ливан и международната общност да се съгласят с условията. Белият дом и израелското посолство във Вашингтон все още не коментират.

Снимка: Getty Images

Хохщайн ще бъде в Бейрут в понеделник, 21 октомври, за разговори с официални лица относно условията за прекратяване на огъня, съобщиха за Reuters двама източници от Ливан. По време на посещението си американският пратеник ще се срещне с министър-председателя Наджиб Микати и с председателя на парламента Набих Бери. През уикенда Бери заяви пред телевизионния канал „Ал Арабия“, че посещението на Хохщайн е „последният шанс преди изборите в САЩ“ за постигане на примирие, и каза, че ще отхвърли всякакви изменения на Резолюция 1701 на ООН.

През последните седмици продължилото цяла година трансгранично насилие между Израел и "Хизбула" в Ливан рязко ескалира, като на 30 септември войските на ЦАХАЛ започнаха ограничена сухопътна операция в Южен Ливан, няколко дни след като Израел уби лидера на "Хизбула" Хасан Насрала при въздушен удар по Бейрут.

Още: САЩ разследват изтичането на строго секретни данни за плана на Израел да удари Иран

Ракетният обстрел от Ливан по Северен Израел също се засили, а "Хизбула" дори разшири обсега си - няколко пъти насочи ракети към Тел Авив, а веднъж и към Йерусалим, но ракетата попадна в покрайнините му.

В резултат на нападенията срещу Северен Израел през последната година загинаха 29 цивилни граждани. Освен това 43 войници и резервисти на ЦАХАЛ загинаха в трансгранични сблъсъци и в последвалата сухопътна операция, започнала в Южен Ливан в края на септември, пише The Times of Israel.

Ливански официални лица изчисляват, че през изминалата година повече от 2400 души са били убити по време на трансграничното насилие. Според оценките на ЦАХАЛ - по време на конфликта са убити повече от 1500 бойци на „Хизбула“.

Още: Нова Атлантическа харта, съюз срещу Иран и мирна Газа: Сюжет как да се поправят грешките на Израел

Израелските сили удариха банка с милиони на "Хизбула"

Междувременно ЦАХАЛ съобщиха, че самолетите им са поразили десетки обекти през нощта срещу 21 октомври, които са свързани с организация, финансираща терористичната групировка „Хизбула“. Ударите са нанесени в Бейрут и Южен Ливан.

Още: Израел показа как се крие Яхия Синвар преди да започне "бруталното клане" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повечето от тях са насочени срещу клонове на нелицензирана банка, която се разглежда като един от основните източници на парични средства на групировката. Военните твърдят, че „Хизбула“ държи стотици милиони долари в клоновете на асоциацията, включително средства, които са пряко свързани с терористичните дейности на военното подразделение на организацията. Парите се използват за закупуване на оръжия, както и за изплащане и разпределяне на заплати на оперативните работници от военното крило на "Хизбула", смятат от Израел.

ЦАХАЛ заявиха, че са предприели широки мерки, за да избегнат нанасянето на вреда на цивилни граждани, като са отправили многократни предупреждения за евакуация. Дали са успели обаче да избегнат цивилни жертви - вижте: Нетаняху проучва "нови идеи" за заложническа сделка. Бейрут е в пламъци (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес