Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи турски атаки срещу кюрдски позиции в Сирия

08 октомври 2019, 06:40 часа • 3914 прочитания

Турция е нанесла удари от въздуха срещу щаб на кюрдски отряди в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке, предаде БГНЕС, позовавайки се на руската държавна информационна агенция РИА Новости. Информацията беше потвърдена от ливанската телевизия Ал Маяден.

Все още няма потвърждение на ударите от турска страна, нито данни за жертви.

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили.

Кюрдските отряди казаха, че американците не са спазили договорката си с тях, постигната докато бяха съюзници в Сирия.

Същевременно държавната сирийска телевизия съобщи, че турски самолети са ударили позиции на кюрдските милиции край село в покрайнините на Ал Маликия.

Междувременно, както политическите противници на Доналд Тръмп, така и собствените му съпартийци от Републиканската партия, критикуваха решението му да разчисти пътя пред военна операция на Турция в Сирия, информира Reuters.

"Това решение представлява сериозна заплаха за регионалната сигурност и стабилност. То изпраща опасно послание към Иран и Русия, както и към нашите съюзници, че на Съединените щати не може да се има доверие като партньор", написа в Twitter лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Лидерът на съпартийците на Тръмп Мич Маконъл също не е съгласен с позицията на американския президент по въпроса. "Внезапното изтегляне на американските части от Сирия ще е от полза само на Русия, Иран и режима на Асад. То ще увеличи риска от прегрупиране на ИДИЛ и други терористични организации", написа Маконъл в Twitter.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес