Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

16 май 2024, 09:40 часа
Реклама

Руският диктатор Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин подписаха съвместно изявление за задълбочаване на отношенията на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие между Русия и Китай

С това те навлязоха в нова ера в контекста на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС. Документът беше подписан след резултатите от "пълномащабни руско-китайски преговори".

Още: Това лято Путин може да нахлуе в още една държава

"Двустранни връзки за справедлив и демократичен ред"

Както по-рано обясни съветникът на Путин Юрий Ушаков, това е подробен документ, състоящ се от повече от 30 страници. „Той, естествено, ще подчертае особения характер на нашите двустранни отношения и ще очертае по-нататъшните пътища за развитие на целия комплекс от двустранни връзки, потвърждавайки водещата роля на Русия и Китай във формирането на справедлив и демократичен ред“, добави съветникът на издирвания от съда в Хага руски диктатор.

Още: 6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

Снимка: Getty Images

Припомняме, че Путин започна пълномащабна война в Украйна през февруари 2022 г. - малко след като с колегата му Си Дзинпин обявиха партньорство "без граници".

В момента Владимир Путин е на посещение в Китай. Преговорите му със Си са се провели първо в тесен формат, а след това - в разширен. Общо са продължили около два часа и половина.

Припомнете си какво си казаха един на друг двамата лидери: Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО).

Общо 10 споразумения

Руската и китайската делегация подписаха 10 съвместни документа в присъствието на лидерите на двете страни.

Документите бяха подписани на ниво Министерство на икономическото развитие, Министерство на природните ресурси, "Росселхознадзор", "Роспотребнадзор", Асоциацията за бизнес и т.н. От китайска страна документите бяха подписани от представители на аналогични структури на Китай, предават още руските медии.

Сред подписаните споразумения са концепция за развитие на остров Болшой Усурийски, протоколи за изискванията към говеждото месо и други продукти, изнасяни от Русия за Китай, споразумения за създаване на трансграничния резерват „Земя на големите котки“, меморандум за провеждане на експертния форум на БРИКС, споразумения за медийно сътрудничество и сътрудничество между бизнес асоциации.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес