Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин чертае ядрена червена линия за Запада

28 септември 2024, 12:00 часа • 8221 прочитания

Владимир Путин начерта "червена линия" за САЩ и техните съюзници, като сигнализира, че Москва ще обмисли да отговори с ядрени оръжия, ако позволят на Украйна да удари дълбоко в Русия със западни ракети с голям обсег, предаде "Ройтерс". 

Още: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

Дали той наистина го мисли?

Въпросът е критичен за хода на войната. Ако Путин блъфира, както смятат Украйна и някои от нейните поддръжници, тогава Западът може да се почувства готов да задълбочи военната си подкрепа за Киев, независимо от заплахите на Москва.

Ако той е сериозен, съществува риск - многократно заявен от Москва и признат от Вашингтон - конфликтът да прерасне в Трета световна война.

В последния от дългата поредица от предупредителни сигнали, Путин разшири списъка със сценарии, които биха могли да доведат Русия до използване на ядрени оръжия.

Нова ядрена война?

Може да направи това, каза той, в отговор на голяма трансгранична конвенционална атака, включваща самолети, ракети или дронове. Съперничеща ядрена сила, която подкрепи държава, атакуваща Русия, ще се счита за страна в тази атака.

И двата критерия се прилагат пряко към ситуацията, която би възникнала, ако Западът позволи на Украйна да удари дълбоко в руска територия със западни ракети с голям обсег като американските ATACMS и британските Storm Shadows, нещо, което Путин каза, че ще се нуждае от западен сателит и подкрепа за насочване.

„Това беше много ясно послание: „Не правете грешка – всички тези неща могат да означават ядрена война“, каза Николай Соков, бивш съветски и руски дипломат.

Още: Лукашенко обяви перфектния наследник - такъв все още не съществува (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес