Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Владимир Чуков: Страх ме е, че сме тръгнали към дълга, перманентна и изтощителна война в Близкия изток

22 октомври 2024, 18:40 часа • 833 прочитания

„Ескалацията в Близкия изток с всеки изминал ден става все по-голяма“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV проф. Владимир Чуков. Според него дори не става въпрос толкова за това, което става в ивицата Газа и бъдещето ѝ.

Той очерта последните важни новини от региона – групировката „Хамас“ е решила да има колективно ръководство, защото когато избере един лидер, той бива убиван от Израел. „Хизбула“ пък е останала с 25% от капацитета си и вероятно ще бъде преместена в иранската столица Техеран. „Най-големият въпрос е какъв ще бъде отговорът на Израел на нападението на Иран“, смята Чуков.

Още: "Нетаняху е човек с девет живота": Какво цели Израел в Ливан? Анализ на проф. Владимир Чуков (ВИДЕО)

Според Чуков, ако се тръгне на удар, който да освободи Иран от аятоласите, то няма как САЩ да не участва, защото Израел няма такива бомби. Той подчерта, че режимът на аятоласите е силно непопулярен сред иранците. Едва 20% ги подкрепят. Той припомни теза, че е възможно страната да се разпадне отвътре, подобно на Югославия, тъй като в нея има 50 националности.

От друга страна, посочи, че израелският премиер Бенямин Нетаняху има нужда от война, за да остане на власт, имайки предвид обвиненията срещу него в корупция. „Страх ме е, че сме тръгнали към дълга, перманентна и изтощителна война“, каза Чуков.

Още: "Ако Иран се намеси, следва голяма война": Първа прогноза кой ще наследи убития Хасан Насрала

Той определи Ливан като провалена държава. Президент не може да бъде избран, а премиерът е временен. „Ако преди век бяха 30 на 70 в полза на християните, сега е обратното в полза на шиитите“, каза той.

По думите му войната в Близкия изток влияе на това кой ще стане президент на САЩ, докато развоят на тази в Украйна зависи от кой ще стане президент на САЩ.

Още: Проф. Чуков за смъртта на Раиси: Предстои тежък период в Иран, очаквам бурни избори

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес