Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблеми на Путин с престолонаследника на Саудитска Арабия и кога Израел ще нападне Иран: Наблюдатели

18 октомври 2024, 17:00 часа • 5713 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин се изправи пред неочакван проблем и той бе създаден от престолонаследника на Саудитска Арабия. Отказът на кронпринца Мохамед бин Салман да присъства на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе от 22 до 24 октомври в Казан, и затрудненията, които това поражда за Путин се коментират широко от политически наблюдатели от няколко дни.

Припомняме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия отклони поканата за форума, а неговото присъствие там бе особено важно за Кремъл - руският диктатор държеше да види принца на това събитие, което бе наречено от руския външен министър Сергей Лавров "най-значимото външнополитическо събитие" за Русия.

Още: Саудитският принц отказа да присъства на срещата на върха на БРИКС при Путин

Мохамед бин Салман обаче явно се опасява да вземе участие в срещата на върха заради събития, които могат да се случат в следващите дни, казва, например, журналистът Иван Яковина в подкаст за Radio NV.

Мнението му кореспондира с това на не кого да е, а на помощника на руския диктатор - Юрий Ушаков, който още преди дни заяви, че решението на принца е повлияно от натиска на западните страни, заплашващи с последствия, ако той пътува до Казан.

Саудитска Арабия запази съюза си с Москва след руската инвазия, но...

Руски медии изтъкват, че след избухването на войната в Украйна Саудитска Арабия остана на страната на Русия, въпреки призивите на администрацията на американския президент Джо Байдън да увеличи производството на петрол, за да компенсира загубите от ембаргото върху руските барели. В отговор на тези призиви Бин Салман не само отказа да увеличи доставките, но дори ги намали с 2 милиона барела на ден, като се стреми да поддържа цените около 100 долара за барел.

Действително Саудитска Арабия не се присъедини към санкциите, наложени на Москва заради войната й срещу Украйна, и остана ключов съюзник на Кремъл на петролния пазар.

Още: Войната е все по-жестока: Иран е заплашил Саудитска Арабия с удар по най-ценното ѝ

Днес обаче ситуацията се е променила и понастоящем Саудитска Арабия е обезпокоена от спада на пазарния си дял. Затова възнамерява да увеличи производството на петрол дори ако това доведе до значително намаляване на цените за продължително време, разкри Financial Times на база запознати източници. Направи ли го, няма кой да ѝ се опре като обеми на пазара, което ще свали цените, но Рияд ще печели от обема.

Кошмарен сценарий за путинската армия

За Русия това е най-лошият възможен сценарий, отбеляза Люк Купър, научен сътрудник в Лондонското училище по икономика пред Fortune: срив на цените на петрола до нивата от 2014-2016 г. ще бъде сериозен удар за руската военна машина. Защото в руския бюджет за текущата година е предвидена цена на петрола 70 долара и очаквания за приблизително същата цена (69,7 долара) и през следващата година.

За разлика от Русия подобен спад на цената на петрола за Саудитска Арабия няма да е такъв шок. Причината - нефтът в находищата в Арабската пустиня е много по-близо до повърхността, отколкото в Сибир, където земята е вечно замръзнала, следователно себестойността на саудитските барели е значително по-ниска. Плюс това за Саудитска Арабия не е проблем лесно и бързо да увеличи производството си и да компенсира ценовите загуби просто чрез увеличените обеми.

Още: На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

И все пак кое е събитието, заради което саудитският принц зачеркна БРИКС от програмата си?

Но да се върнем на журналиста Иван Яковина. Кое е това събитие, според него, което може да отекне в близките дни и което е накарало саудитския принц да предпочете да изпрати на срещата на върха в Казан външния си министър - далеч не толкова престижно участие от гледна точка на представителство отколкото ако той лично реши да посети форума?

Според политическия анализатор именно в периода 22-24 октомври, когато ще се проведе срещата на върха на БРИКС, Израел може да нанесе удара си срещу Иран. Причината - по същото време иранският президент Масуд Пезешкиан ще се намира на същата тази среща в Казан и няма да може да взема важни решения, както и ще е възпрепятстван да се върне обратно в Техеран, за да не рискува живота си. 

Самият принц Мохамед бин Салман пък се бои, че при предстоящата израелска въздушна операция страната му може да пострада от ответен удар от страна на Иран, смята журналистът.

Още: Русия спря доставките на оръжие за хусите под натиска на САЩ и Саудитска Арабия

"Престолонаследникът остава в Рияд. За Путин това е гигантски проблем. Цялата тази среща на върха на БРИКС в Казан беше с цел да бъде доведен саудитският престолонаследник там и Путин да демонстрира пред него, че ситуацията в Русия е наред", каза той в предаването.

Припомняме, че статута на Саудитска Арабия в БРИКС така и не бе изяснен от Кремъл. Рияд не е член на организацията, въпреки че през януари 2024 г. имаше съобщения, че Саудитска Арабия може би се е присъединила към БРИКС. По-късно излезе информация, че страната още не е взела окончателно решение. Самият Дмитрий Песков, говорителят на Путин, на въпрос за статуса на Саудитска Арабия на предстоящия форум, заяви, че трябва да се изчака да се състои срещата на върха в Казан и тогава да се правят изводи. Така или иначе за Москва бе важно принц Мохамед бин Салман да бъде на това дълго подготвяно събитие, а това няма да се случи.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес