Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Примирието между Израел и "Хамас" се удължава, но за заложниците има неяснота

30 ноември 2023, 07:33 часа • 3783 прочитания

Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" първоначално не се разбраха за следващата група заложници, които трябва да бъдат освободени от ислямистите днес, за да бъде удължено примирието, което изтече в 7:00 ч. тази сутрин местно време (също и българско - бел. ред.), но след това все пак и двете страни заявиха, че прекратяването на огъня ще трае още един ден, тоест днес, предаде Ройтерс.

Какво е положението

Преди минути Тел Авив обяви, че израелските въоръжени сили са готови всеки момент да подновят огъня. "Хамас" на свой ред обвини Израел, че не е приел предложената група заложници за освобождаване. Палестинското движение каза, че е включило в нея 7 жени и деца плюс 3 тела на пленници, които по думите на радикалистите са били убити при израелски въздушни удари.

Още: Предложение на Хамас: Разменя всички израелски войници в плен срещу всички палестински затворници

По-рано говорителят на израелската армия Дорон Шпилман заяви пред репортери, че не е постигнато споразумение. "Съответно, при положение че настоящият срок на примирието изтича, израелската армия е разположена и напълно готова да поднови своите операции в Ивицата Газа", каза той.

В крайна сметка израелската армия съобщи, че примирието продължава "на фона на усилията на посредниците за освобождаване на още заложници, което съответства на условията на спирането на огъня". От "Хамас" също потвърдиха, че са се съгласили за удължаване на хуманитарната пауза седми ден, пише БТА. 

Войната в Израел: Всички са за удължаване на примирието, но окончателно решение засега няма (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес