Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Иран обеща: Моралната полиция няма да притеснява жените

17 септември 2024, 07:17 часа • 746 прочитания

Иранският президент Масуд Пезешкиан обеща да гарантира, че нравствената полиция повече няма да „притеснява“ жените, съобщи The Times of Israel. Изявлението му дойде по повод втората годишнина от смъртта на Махса Амини в ареста.

ОЩЕ: Новият ирански президент положи клетва сред скандирания „Смърт за Америка и Израел“

"Моралната полиция не трябваше да се изправя срещу жени", казва Пезешкиан по време на първата си пресконференция откакто встъпи в длъжност през юли. Той замени ултраконсервативния Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер през май.

По време на предизборната си кампания новият президент обеща да се противопостави „напълно“ на полицейските патрули, налагащи задължителната забрадка хиджаб, както и да облекчи дългогодишните ограничения за интернет.

След смъртта на Амини

Припомняме, че 22-годишната Махса Амини умря в полицейски арест на 16 септември 2022 г., дни след като нравствената полиция я арестува в Техеран за предполагаемо нарушение на строгия дрескод за жените в Ислямската република.

ОЩЕ: ЕС присъди наградата „Сахаров“ на иранка, починала в ареста

Смъртта ѝ предизвика продължили месеци наред протести в цялата страна, като в размириците бяха убити стотици хора, включително десетки служители на силите за сигурност. Хиляди демонстранти бяха арестувани.

През годините Иран строго контролираше използването на интернет, като ограничаваше популярни социални мрежи, като Facebook и "X".

По-строги ограничения бяха наложени след протестите през 2019 г. срещу повишаването на цените на горивата и по време на вълната от демонстрации, предизвикана от смъртта на Амини.

Пезешкиан заяви, че правителството му работи за облекчаване на ограниченията онлайн, особено в социалните медии.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес