Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полоният в тялото на Арафат предполагат участие на трета страна

07 ноември 2013, 18:09 часа • 18909 прочитания

Дозите полоний, открити в тленните останки и личните вещи на Ясер Арафат, "наложително предполагат намеса на трета страна", заявиха швейцарските експерти, които извършиха анализите, предаде БГНЕС.

Те измерили дози до 20 пъти по-високи от обичайните. "Това наложително предполага намесата на трета страна", заяви проф. Франсоа Бошю, директор на Института по приложна радиофизика. "Нашите резултати подкрепят разумно тезата за отравяне", каза още проф. Бошю.

Но учените не могат да са категорични. "Не може да се каже, че полоният е бил източникът на смъртта" на Арафат, заяви изследователят. Но "не можем и да го изключим", каза още той и припомни, че анализите са извършени близо девет години след смъртта на палестинския лидер.

Според колегата му проф. Патрис Манген, директор на Романския медицински център по съдебна медицина, ако експертите бяха получили биологични проби на палестинския лидер след смъртта му на 11 ноември 2004 г. в болница в парижка област, те със сигурност са можели да бъдат по-категорични, но тези проби вече не съществуват.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес