Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак ранени миротворци в Ливан, чужденец загина в Израел от ракета на "Хизбула" (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 12:07 часа • 525 прочитания

Източник от ООН съобщи на 11 октомври, че израелските сили са обстрелвали наблюдателен пункт на миротворците от UNIFIL (Временните сили на ООН в Ливан) в основната им база в Накура, Южен Ливан. Ранени са двама души, съобщава The Times of Israel.

Съобщението идва, след като ден по-рано при подобен инцидент бяха ранени двама миротворци: САЩ са дълбоко обезпокоени от стрелбата на Израел по миротворци на ООН.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) засега не са коментирали случилото се.

Повече от 10 000 миротворци на ООН ще останат в Южен Ливан на фона на нарастващите опасения за тяхната безопасност, породени от трансграничния конфликт между Израел и "Хизбула", съобщава BBC. На заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи ръководителят на мироопазващите операции на ООН Жан-Пиер Лакроа заяви, че 300 служители на UNIFIL са преместени в по-големи бази поради риск за безопасността им.

Още: Заради нападенията срещу болници в Газа: ООН обвини Израел във военни престъпления

Дронове и ракети от Ливан към Израел, убит е тайландски работник

Около 8:30 ч. сутринта от Ливан към Израел са били изстреляни около 25 ракети. Някои от ракетите са били прехванати, а други са паднали в открити райони, казват от израелската армия. Една друга ракета е била изстреляна отделно към Кирят Шмона и е паднала в района. Израелските военновъздушни сили са прехванали и два дрона на "Хизбула" - те не са навлезли на израелска територия и затова не са били задействани сирени.

27-годишен тайландски работник е загинал при нападение с противотанкова ракета срещу кибуца Йир'он, съобщава службата за спешна помощ на Израел. Още един човек е ранен при нападението. Впоследствие от ЦАХАЛ уточниха, че мъжът е загинал от експлозия на паднал боеприпас, а не от противотанкова ракета, както се смяташе първоначално.

Още: Израел е убил лидера на "Ислямски джихад", расте броят на жертвите от удара в Бейрут (ВИДЕО)

Министърът на вътрешните работи Моше Арбел предупреди, че е незаконно да се наемат чуждестранни работници в евакуираните общности. Той заяви, че в светлината на инцидента е инструктирал генералния директор на Службата за населението и имиграцията да предприеме строги мерки срещу работодателите, които са продължили да наемат чужденци. „Задължението за защита на живота на всеки човек има предимство пред отварянето на напоителни системи в евакуираните земеделски райони“, добави Арбел, цитиран от The Times of Israel.

Пореден командир на "Хизбула" е ликвидиран

Междувременно от ЦАХАЛ обявиха, че командирът на подразделение за противотанкови ракети в елитните сили на Хизбула „Радуан“ е бил убит при израелски въздушен удар.

Гареб Алшуджаа е ръководил изстрелването на противотанкови ракети към района на Рамот Нафтали. Въздушният удар, насочен срещу него, е бил извършен в района на Мейс Ел-Джабал, Южен Ливан, в координация с войски от 91-ва дивизия на ЦАХАЛ, съобщават военните.

Още: Войната е все по-жестока: Иран е заплашил Саудитска Арабия с удар по най-ценното ѝ

Освен това през последното денонощие войските на ЦАХАЛ, действащи в Южен Ливан, са разкрили и унищожили ракетни установки, насочени към Израел, а няколко въоръжени лица са били ликвидирани, докато са действали в сграда в близост до мястото, където са се намирали израелските сили, добавят от ЦАХАЛ. През последното денонощие израелските ВВС са нанесли и множество удари по цели на „Хизбула“ в Южен Ливан, включително складове за оръжие, наблюдателен пост и ракетни установки.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес