Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият директор на МAE твърди, че Турция се нуждае от още ядрени мощности

30 септември 2015, 10:31 часа • 3081 прочитания

Турция се нуждае от перманентен и последователен публичен дебат за атомната енергия, според главата на Международната агенция за енергетиката (MAE).

Фатих Бирол – директорът на MAE, който встъпи в длъжност на този пост на 1 септември тази година, заяви пред агенция „Аnadolu”, че по време на избори могат да бъдат забелязани различни гледни точки и опозициониране спрямо атомната енергия, но развитието на атомната енергия е от съществено значение за страна.

„Независимо от това, което казват противниците на атомната енергия, Турция трябва да работи до край за изгодите си от световните енергийни проекти, в това число и атомните такива“, казва Бирол.

Той добави, че Япония, въпреки че все още е в процес на възстановяване от ефектите на трагедията във Фукушима от 2011 г., и Франция, въпреки правителствените промени, работят здраво, за да защитят своите ядрени мощности. И двете страни, по думите му, са решили да отворят своите неизползвани ядрени мощности, за да посрещат своите енергийни нужди.

Бирол заяви още, че Турция все още остава една от възможностите да бъде трансферна страна на газ за Европа от Египет. Той е на мнение, че страната като цяло е разположена на много благоприятна географска точка, за да може да си позволи да се възползва от всичките стратегически възможности.

Той споделя пред турската информационна агенция и това, че не се очаква покачване на цените на нефта в световен мащаб, като се очаква те да се запазят и в близките години между 40 и 50 щатски долара за барел.

Използван източник: Хюриет

Автор: Теодор Спасов

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес