Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов "Крокус": Още жертви, още убити нападатели. Кой стои зад атаката в Дагестан? (ВИДЕО)

24 юни 2024, 09:27 часа

Най-малко 15 полицаи са убити при терористичната атака в Република Дагестан (субект на Руската федерация). Има и още поне две цивилни жертви – 66-годишен православен свещеник Николай от църквата в Дербент и охранител от църквата в Махачкала. Шестима нападатели са ликвидирани, твърди ръководителят на региона Сергей Меликов.

Реклама

Още: Атака срещу църква и синагога в Дагестан, убити са полицаи (ВИДЕА)*

Това са обобщените данни след тероростичното нападение вечерта на 23 юни в двата града в Дагестан, което изглежда добре координирано. Министерството на вътрешните работи на Дагестан съобщи, че неизвестни лица са открили огън по руска православна църква и синагога в Дербент около 18:00 ч. местно време, а след това, в рамките на същия час, друга група е открила огън по пост на пътната полиция в Махачкала (на 120 км северно от Дербент). Имаше и пожар в синагога в Махачкала, въпреки че руски официални източници не потвърждават второ нападение в синагога. След началото на нападенията Дагестан обяви антитерористичен режим – Росгвардия излезе по улиците. Активната фаза на този режим вече приключи – ясно е още, че ранените са най-малко 34 души, 27 от които са полицаи.

Още: Тероризъм, стрелба по улиците и извънредно положение в Дагестан: Временно обобщение (ВИДЕО)

Какво се знае?

  • По последни официални данни - при нападението на бойците са загинали 20 души: най-малко 15 от тях са полицаи. Според местните власти има още 46 ранени, като 7 от тях са в тежко състояние.
  • Ранените са поне 34 души, от които 27 са служители на правоохранителните органи. Според Телеграм канала "112" има 20 жертви и 44 ранени, 37 от които са полицаи;
  • Източник на РБК в правоохранителните органи съобщи, че няколко нападатели са били включени в базите данни на Министерството на вътрешните работи като имащи връзки в уахабитски кръгове. Всички те са жители на републиката;
  • Задържан е началникът на Сергокалинския район на Дагестан Магомед Омаров. Според съобщения в медиите неговите синове са били сред участниците в нападението, а дори и един от племенниците му. Омаров е подал оставка, службите извършиха обиск в дома му. Бившият началник вече е изключен от партията на Владимир Путин - "Единна Русия".
  • Изходите от Махачкала са блокирани;
  • Четирима бойци са ликвидирани в Махачкала и вероятно двама в Дербент. Поне още двама са задържани;
  • На вратите на синагогата в Махачкала неизвестни лица са оставили надписи и стихове от Корана. Наблизо, на улица "Ермошкин", започнала престрелка с полицията - бойците стреляли по автомобили със служители на реда.
  • Според дагестанската общественост един от убитите бойци е ММА боецът Гаджимурад Кагиров, пише Телеграм каналът Baza.
  • Очевидци съобщават и за арести на плажа в Махачкала - вероятно е задържаните да са свързани с нападателите.
  • Терористите използваха американска пушка Ар-15 по време на нападение срещу полицейски служители в Махачкала, твърди прокремълският канал Baza.
  • В Дагестан продължават оперативно-издирвателните дейности, служителите по сигурността установяват съучастници на терористите.
  •  24, 25 и 26 юни са обявени за дни на траур в Дагестан. Съответният указ е подписан от ръководителя Сергей Меликов.
  • В Махачкала и Дербент е приключила антитерористичната операция.

Кой стои зад нападението и има ли общо с "Крокус Хол"?

Клонът на "Ислямска държава" (ИД) в Северен Кавказ - "Вилаят Кавказ" - вероятно е извършил комплексната и координирана атака, твърди американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Руският клон на "Ал-Азаим Медиа" на "Ислямска държава" на 23 юни публикува изявление след нападението, в което похвали "своите братя от Кавказ" за това, че са показали на какво са способни. По-специално "Ал-Азаим" не е поела отговорност за самото нападение, а споменаването на Кавказ навежда на мисълта, че отговорността е на "Вилаят Кавказ". Регионалната антитерористична структура на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) изрично предупреждава, че "Вилаят Кавказ" е станала по-активна след нападението на 22 март срещу "Крокус Сити Хол" край Москва и от април 2024 г. е засилила призивите за набиране на нови членове в Северен Кавказ.

Припомняме, че "Ислямска държава-Хорасан" пое отговорност за атаката в концертната зала "Крокус", при която загинаха 145 души. Режимът на Владимир Путин обаче тръгна веднага да хвърля вината на Украйна и западните служби - нещо, което се наблюдава и сега.

Още: "Хюриет": Турските служби са предотвратили втора терористична атака в Русия след "Крокус"

От март 2024 г. насам руските власти се опитват да проведат неубедителна антитерористична операция в Северен Кавказ, за да се борят с нарастващото влияние на ИД и "Вилаят Кавказ". Настоящият антитерористичен подход на Русия вероятно ще остане обвързан с "реторични пози срещу Украйна и Запада", за разлика от идентифицирането и неутрализирането на заплахите от ИД в самата Руска федерация, пишат от ISW.

Все по-напрегнатите отношения на Русия с мюсюлманското ѝ малцинствено население, особено в Кавказ, вероятно ще продължат да предоставят на "Вилаят Кавказ" и други екстремистки групи ценна база за набиране на нови членове.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес