Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху пренебрегва призивите за примирие с "Хизбула", нареди на армията да се бие "с пълна сила"

26 септември 2024, 12:39 часа • 584 прочитания

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е казал на израелските военни да продължат да се бият с „пълна сила“ и не е отговорил на снощния призив на западните сили за прекратяване на огъня срещу "Хизбула", съобщават от офиса му.

В отговор на предложението за прекратяване на огъня в рамките на 21 дни, представено пред ООН от 12 международни съюзници, сред които САЩ и Франция, канцеларията на Нетаняху заявява: „Новината за прекратяване на огъня не е вярна. Това е американско-френско предложение, на което министър-председателят дори не е отговорил".

"Новината за предполагаемата директива за смекчаване на сраженията в северната част на страната също е обратното на истината", казват още от офиса на Нетаняху, цитирани от BBC.

Още: Израел: Примирие с "Хизбула" ще има или преди, или след война

Сраженията продължават "с пълна сила", войната в Газа - също

Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" продължават обстрелите помежду си през границата, като според властите в Бейрут разселените ливанци от засегнатите райони вече са около половин милион души. Според ливанския здравен министър страната е в състояние на война. Израелската армия пък даде индикации, че се готви за сухопътна операция в северната си съседка.

Снимка: Getty Images

„Премиерът инструктира ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) да продължат сраженията с пълна сила и според представените му планове. Също така боевете в Газа ще продължат, докато не бъдат постигнати всички цели на войната“, гласи позицията на израелския премиер.

Още: Иран се готви за израелска операция в Ливан: Струпа десетки хиляди бойци по сирийската граница

Израел Кац, външният министър на Израел, заяви отделно, че „няма да има прекратяване на огъня в северната част на страната“. Израел „ще продължи да се бори срещу терористичната организация "Хизбула" с цялата си мощ до победата и безопасното завръщане на жителите на север по домовете им“, добави той в публикация в X.

По-рано Израел заяви, че е ударил 75 цели на "Хизбула" през нощта на 25 срещу 26 септември в района на Бекаа, близо до Сирия. Сега Израелските отбранителни сили казват, че продължават атаките срещу "Хизбула" в няколко района на Ливан, включително село Шуба в южната част на страната.

От ЦАХАЛ добавят, че след зазвучаването на сирените в Северен Израел са засечени около 45 изстрела на ракети от Ливан. Казват, че някои от тях са били прехванати, а останалите са паднали в открити райони. До момента няма съобщения за пострадали.

Ливанското министерство на здравеопазването е съобщило, че 9 души са били убити в Юнин, Североизточен Ливан. Местният кмет Али Кусас пък казва пред Reuters, че най-малко 23 души, предимно жени и деца, са загинали при израелски въздушен удар по сграда там. По думите на Кусас - още осем души са били ранени.

Още: Ердоган: Нетаняху трябва да бъде спрян с общи усилия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес