Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежението кипи: Израел нанесе удар по ливанската столица Бейрут (ВИДЕО и СНИМКИ)

20 септември 2024, 16:20 часа • 603 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в следобедните часове на 20 септември, че са нанесли въздушен удар в ливанската столица Бейрут.

Според ливанските медии ударът е бил нанесен в предградието Дахия - известна крепост на подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула". Al Jazeera пише за мощна експлозия и издигащ се облак дим именно от този район.

Военните на Израел заявяват, че на този етап няма промени в указанията за цивилните граждани и скоро ще предоставят допълнителни подробности за „целенасочения удар“.

Ливанските медии съобщават, че израелски F-35 е извършил атаката с две ракети. Ударът е бил насочен към сграда в Дахия. Ливанската национална информационна агенция NNA съобщи, че има ранени, сред които пет деца.

По-късно ливанското здравно министерство съобщи за 8 жертви и 59 ранени, сред които осем в критично състояние.

Целта на Израел - командир на "Хизбула"

Това е третият път, в който ЦАХАЛ нанасят въздушни удари в Бейрут от началото на войната в Ивицата Газа. През юли при израелски въздушен удар там беше убит военният ръководител на „Хизбула“ Фуад Шукр, а преди това, през януари, при удар на ВВС в ливанската столица беше убит зам.-лидерът на „Хамас“ Салех ал-Арури.

Според двама източници от службите за сигурност, цитирани от The Times of Israel, израелският удар в предградието Дахия е бил насочен срещу високопоставен представител на „Хизбула“. Става въпрос за Ибрахим Акил - член на Съвета за джихад, който е висшият военен орган на "Хизбула". По неофициална информация - Акил е бил убит.

Той е издирван от Съединените щати за ролята си в бомбения атентат срещу казармата на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г., както и за ръководство при вземането на американски и германски заложници в Ливан през 80-те години на миналия век.

 

Напрежението в последните дни

Напрежението между Израел и "Хизбула" ескалира, след като на 17 септември стотици пейджъри на терористите от групировката експлодираха - "Хизбула" и Иран обвиниха Израел за акцията и стана ясно, че е намесено именно израелското разузнаване. Дори България беше замесена във връзка с пейджърите, но службите отрекоха да имаме нещо общо: Българската следа за пейджърите за "Хизбула": Адрес със стотици фирми (СНИМКИ).

На 18 септември също гръмнаха различни устройства на групировката като уоки-токита и радиостанции, като общо в двата дни имаше поне 25 загинали, около 200 души в критично състояние и около 3000 с различни наранявания: Докато погребваха убитите вчера: Нови взривове в Бейрут - на уоки-токита и радиа.

Вчера, 19 септември, Израел нанесе удари по Ливан минути преди началото на речта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, който обяви, че южната съседка е преминала всякакви червени линии и че действията ѝ се равняват на "обявяване на война".

През нощта ЦАХАЛ пак са обстрелвали ливанска територия и твърдят, че са поразили стотици ракетни установки, от които "Хизбула" може да изстреля хиляди ракети по Израел.

Вече се говори усилено и за потенциална израелска офанзива в Ливан: Нетаняху има "картбланш" за офанзива в Ливан? Индикациите се трупат една след друга.

"Хизбула" изстреля 140 ракети по Израел

Днес "Хизбула" обяви, че е изстреляла около 140 ракети по Израел в отговор. Израелските военни твърдят, че ракетният обстрел, насочен към Северен Израел, не е довел до ранени и че спасителните служби на страната работят по потушаването на пожари, предизвикани от падащите отломки.

Израелската армия изброява като райони на нападение окупираните Голански възвишения, района на Горна Галилея и град Сафед.

Военните заявиха, че противовъздушната им отбрана е свалила някои от ракетите, докато други са паднали в открити райони.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес