Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 38 убити при въздушни удари на Израел в Хан Юнис (ВИДЕО)

25 октомври 2024, 17:22 часа • 1478 прочитания

Най-малко 38 души са загинали в израелски удари, извършени през нощта в Хан Юнис, разположен в южната част на ивицата Газа. Израелските сили са провели също така операция в болница в северната част на територията, контролирана от "Хамас", според местните власти.

Министерството на здравеопазването в Газа информира, че сред пострадалите от израелските атаки срещу жилищни сгради в Хан Юнис има много жени и деца. 

Израелските военни съобщиха, че са неутрализирали множество палестински бойци чрез въздушни и наземни удари, както и че са разрушили значителна военна инфраструктура. Още: Великобритания иска да предаде на МНС разузнавателна информация от Газа

Жителите на района днес се завърнаха, за да претърсват отломките в опит да намерят лични вещи, дрехи и документи, докато децата търсеха играчките си, съобщава Ройтерс. Според болницата "Насер" в близост сред загиналите има три деца.

В северната част на Газа, където израелската армия провежда настъпление в района на Джабалия, започнато преди седмици, израелските сили са щурмували болницата "Камал Адуан". Те са разположили свои части пред сградата, съобщават представители на местното здравеопазване. Това е едно от малкото здравни заведения в района, които продължават да функционират.

Ейд Сабах, ръководител на сестринската служба в болницата, заяви, че през нощта израелски танкове и булдозери са достигнали до болницата и са започнали да обстрелват сградата, тероризирайки цивилни, ранени и деца. След оттеглянето на армията, делегация на Световната здравна организация пристигнала с линейки и евакуирала 40 пациенти. Впоследствие израелските сили се върнали и открили огън по болничните складове за кислород, преди да нахлуят вътре и да заповядат на персонала и пациентите да напуснат. Още: The New York Times: Иран може да не отговори на израелска атака, но е готов и да ескалира

Засега няма официален коментар от израелската армия или СЗО.

Още атаки

В друга част на северна Газа, в град Бейт Лахия, израелски удари по три жилищни сгради доведоха до смъртта на 25 души и раняването на десетки други, съобщиха местните медици. Лекарите в трите болници отхвърлили заповедите за евакуация, като заявиха, че не могат да оставят пациентите без надзор. Според тях от началото на израелската офанзива в региона преди три седмици, най-малко 800 палестинци са загинали в северната част на Газа. 

Израелската армия твърди, че се е върнала в северната част на Газа, за да се справи с прегрупирали се бойци на "Хамас". 

Тази ескалация се случва в момент, когато САЩ призовават за нови усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". Вашингтон настоява това да доведе до освобождаване на израелски и чуждестранни заложници, както и на палестинци, държани в израелски затвори. Според представител на "Хамас", делегация, ръководена от главния преговарящ Халил ал Хая, е пристигнала вчера в Кайро за разговори с египетски власти относно прекратяването на израелската агресия в Газа. Още: Хамас е готова за примирие, ако Израел се ангажира с прекратяване на огъня

"Хамас" настоява, че всяко споразумение трябва да доведе до прекратяване на войната, изтегляне на израелските сили от ивицата и сделка за размяна на заложници срещу палестински затворници.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес