Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На масата има ново предложение за примирие в Газа и пускане на заложници: Подробности от Катар

08 август 2024, 11:39 часа • 1595 прочитания

През последните четири дни западни официални лица са разпространили ново предложение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Ивицата Газа, което може да сложи край на ескалиращото напрежение в региона на Близкия изток.

Още: Не бърза война, а дълго мъчение: Новият сценарий на Иран и "Хизбула" за Израел

Това твърди катарската медия Al-Arabi Al-Jadid, чиито източници в случая не са посочени. Припомняме, че Катар, Египет и САЩ са основните медиатори между Израел и "Хамас" за сключване на временно примирие, а оттам - за дългосрочно уреждане на войната в Газа. Техните усилия обаче изглеждат подкопани от убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания насред иранската столица Техеран в края на юли.

Още: Мохамед Халаф: Путин го е страх от война в Близкия изток, защото губи Иран

Снимка: Getty Images

Предложението спира иранска атака по Израел

Катарската медия пише, че западни и арабски служители, близки до Израел и Иран, са разгледали предложението. То потенциално би попречило както на Техеран, така и на неговата марионетка в Ливан - "Хизбула", да започнат заплашителни ответни атаки срещу Израел.

Твърди се, че проектът включва прекратяване на огъня и изтегляне на израелските войски от Газа за постигане на "устойчиво спокойствие". Включва още размяна на заложници и пленници и рамка за възстановяване на анклава.

Още: Путин моли Иран за "премерен отговор", САЩ са побеснели след израелско признание за убийството на Хания

Според материала, цитиран от The Times of Israel, американските и западните усилия да се предотврати ескалация в региона след убийствата миналата седмица на висшия военен командир на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут и на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, водят до напредък.

Избирането на новия лидер на "Хамас" Яхия Синвар за ръководител на политбюро на терористичната групировка на мястото на Хания може да бъде положително развитие по отношение на постигането на споразумение, тъй като той представлява "исканията на съпротивата".

Изданието повтаря съобщенията на The Washington Post и Politico, в които се цитират официални лица да твърдят, че Иран може да преразгледа обещаната голяма атака в условията на дипломатически натиск.

Още: Politico: САЩ са убедили Иран да не атакува Израел директно

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес