Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мохамед Халаф: Путин го е страх от война в Близкия изток, защото губи Иран

08 август 2024, 07:56 часа • 3630 прочитания

Яхия Синвар прави преват в политическото ръководство на "Хамас". Това заяви журналистът и преподавател Мохамед Халаф – с уточнение, че има опити да се продължат преговорите за мир в Ивицата Газа.

Халаф заяви, че е имало други кандидати за поста в "Хамас", вероятно и с тях ситуацията би могла да се промени повече в посока мир, но и Иран не ги подкрепя толкова, а Синвар действа: "Хамас" има нов политически ръководител - Яхия Синвар

Какво ни чака?

Още: Путин моли Иран за "премерен отговор", САЩ са побеснели след израелско признание за убийството на Хания

Има много силен натиск срещу Иран, но и срещу Израел – иранският удар да бъде по-мек и ограничен. Иран се забави, опитва се да събере сили, коментира Халаф пред БНТ.

Според него, руският диктатор Владимир Путин е много притеснен, че при силен ирански удар, САЩ ще влязат във война в Близкия изток. Това ще означава, че Иран ще бъде ангажиран изцяло и няма да доставя оръжия на Русия за войната ѝ в Украйна. "Иран няма този капацитет, че да се противопостави на САЩ", категоричен беше близкоизточният експерт.

Проблемът в момента е, че Бенямин Нетаняху може да нареди нанасяне на превантивен удар в Иран. Ако гледаме какво говори Хасан Насрала, лидерът на "Хизбула", тонът отива към повече деескалация. Удари обаче ще има – и от "Хизбула", и от Иран, въпросът е в мащаба, подчерта Халаф.

Не бърза война, а дълго мъчение: Новият сценарий на Иран и "Хизбула" за Израел

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес