Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Многохиляден протест в Израел поиска освобождаване на заложниците (ВИДЕО)

02 септември 2024, 06:10 часа • 944 прочитания

Десетки хиляди хора се събраха на митинги в Израел, след като войници откриха телата на шестима заложници, държани от Хамас в Ивицата Газа, което предизвика възмущение в цялата страна, предаде БГНЕС. 

Още: "Хамас": Някои от мъртвите заложници трябваше да бъдат освободени при споразумение за спиране на огъня

Протестът

Протестиращите, много от които облечени с израелски знамена, се стекоха в Тел Авив, Йерусалим и други градове, обвинявайки министър-председателя Бенямин Нетаняху и неговото правителство, че не са направили достатъчно, за да постигнат споразумение за освобождаване на останалите заложници, взети от Хамас по време на атаките на 7 октомври.

Протестите бяха до голяма степен мирни, но тълпите пробиха полицейските позиции и блокираха главна магистрала в Тел Авив. 

Живи си ги искаме

Някои хора се катереха по автобуси и контейнери, за да се доберат до мястото, откъдето се виждаше шествието, а други заобиколиха човек с маска на Нетаняху и скандираха: „Живи, живи, искаме ги живи“.

Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха по-рано, че шестте тела са били открити в събота в подземен тунел в района на Рафах в южната част на Газа. ЦАХАЛ заяви, че те са били убити малко преди войските му да стигнат до тях в събота. Това предизвика протестите, като хилядите протестиращи обвиниха правителството и лично Нетаняху, че не са успели да спасят останалите заложници.

Израелската федерация на профсъюзите свика обща стачка на 2 септември, предупреждавайки за затваряне на летище Бен Гурион. Училищата и детските градини също ще бъдат частично затворени, а много държавни агенции и частни компании няма да работят.

Още: Над 40 000 са вече загиналите от началото на войната в Ивицата Газа

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес