Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мелони отива в Ливан след атаките срещу миротворците

15 октомври 2024, 19:40 часа • 732 прочитания

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони заяви, че ще посети Ливан на 18 октомври. Италианският премиер предупреди да не се изтеглят мироопазващите сили на ООН от Ливан по едностранно искане на Израел. Тя каза пред парламента, че такова изтегляне би било „сериозна грешка“, предаде АФП.

Мелони ще бъде първият държавен или правителствен ръководител, който ще посети страната след ескалацията между Израел и ливанската бойна групировка Хизбула на 23 септември. Най-малко петима миротворци са били ранени през последните дни, тъй като Израел нанася удари в Южен Ливан, припомня БГНЕС.

Още: Мелони: Споразумението с Албания за мигрантите е смело и трябва да бъде последвано от други държави

Италиански войски в страната са част от мисията на ООН, която обвини израелски сили, че са обстрелвали миротворци. Мелони определи това като „неприемливо“. Говорейки пред депутатите в долната камара на парламента, италианският министър-председател отхвърли призива на израелския премиер Бенямин Нетаняху ООН да премести миротворците.

„Смятам, че изтегляне, базирано на едностранно искане на Израел, би било сериозна грешка, то би подкопало доверието в самата мисия, доверието в Организацията на обединените нации. Също така считам, че нашите войници, както са били ценни през всичките тези години, ще бъдат ценни отново, когато успеем да постигнем прекратяване на огъня“, каза Мелони.

Още: Италия ще бъде домакин на конференция за възстановяване на Украйна през юли (ВИДЕО)

ЮНИФИЛ, мисия на около 9500 войски от различни националности, е създадена след израелската инвазия на Ливан през 1978 г. Тя обвинява израелските военни, че „умишлено“ обстрелват нейни позиции. Италия е вторият най-голям източник на миротворци в ЮНИФИЛ, а премиерът на страната няколкократно осъди атаките, включително и по време на телефонен разговор с Нетаняху на 13 октомври.

Говорейки по-рано пред Сената, Мелони подчерта, че отношението на израелските сили е „напълно неоправдано“. „През последните дни от една година на израелски военни действия позициите на италианския военен контингент, разпределен в мисията ЮНИФИЛ на ООН, бяха обстрелвани от израелската армия. Въпреки че нямаше жертви или значителни щети, смятам, че това не може да се счита за приемливо“, отбеляза италианският министър-председател.

Още: Зеленски пристигна в Рим, посрещна го Джорджа Мелони (ВИДЕО)

Мелони поиска да бъде гарантира сигурността на войниците. „Смятаме, че отношението на израелските сили е напълно неоправдано, освен че представлява грубо нарушение на това, което е установено с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. От друга страна, не можем да пренебрегнем нарушението на същата резолюция, извършено през годините от Хизбула, която работи за милитаризиране на района под юрисдикцията на ЮНИФИЛ“, заяви тя. Външният министър Антонио Таяни ще се отправи към Израел и палестинските територии следващата седмица, добави премиерът. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес