Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон в Израел: Освобождаването на заложници трябва да е първата цел

24 октомври 2023, 11:27 часа • 1066 прочитания

"Споделям мнението Ви, че първата цел, която трябва да имаме днес, е освобождаването на всички заложници без никакво колебание". Това заяви френският президент Еманюел Макрон пред журналисти в Израел, където пристигна на посещение днес.

Нападението на "Хамас" от 7 октомври беше "огромен шок" за цялата планета, "особено за Франция", заяви той, цитиран от "Гардиън". Макрон обвини "Хамас", че си играе с живота, предаде БГНЕС.

Той заяви, че иска Израел да е сигурен, че не е сам в борбата срещу тероризма - тази битка за него е дълг.

Снимка: Getty Images

"Ще направим всичко възможно, за да възстановим мира, сигурността и стабилността за вашата страна и за целия регион. Това, което се случи, никога няма да бъде забравено, със сигурност. И ние ще бъдем тук днес, утре и вдругиден в името на мира и стабилността. Защото тези хора са били убити само защото са били евреи и са искали да живеят в мир", заяви Макрон.

Напредък по освобождаването на заложници

Неясна остава съдбата на похитените от "Хамас" граждани. По последни израелски данни те са 222. Сред тях има най-малко 20 деца и юноши до 18 години, както и между 10 и 20 души над 60 години. Повечето от заложниците все още са живи, като са държани в подземни тунели из цяла Газа, се казва в доклад, цитиран от BBC.

Още: "Хамас" публикува за първи път ВИДЕО със заложница

Вчера обаче имаше и една добра новина – освободени са били две жени. Преди дни пък бяха пуснати две американски заложнички – майка и дъщеря.

По-рано на 23 октомври пък се появи информация, че са напреднали преговорите за освобождаване на общо 50 заложници. Очаква се сделката да бъде осъществена с посредничеството на Катар. Освобождаването на хората може да приключи „в следващите часове“, ако не се появят нови пречки. Според информацията - спирането на израелските въздушни удари над Газа е част от сделката, за да се позволи на екипите на Червения кръст да достигнат безопасно до заложниците.

Още: Празна маса с 200 места: Близките на заложниците с покъртителна акция в Израел (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес