Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай се възмути заради припомняне от американския държавен секретар на "Тянанмън"

04 юни 2019, 09:12 часа • 2208 прочитания

Китай обвини Съединените щати, че атакуват нейната система и петнят нейните политики, след като държавният секретар Майк Помпео коментира "с предразсъдъци и арогантност" случилото се преди 30 години на площад "Тянанмън", предаде БГНЕС

Яростната реакция дойде след като Помпео заяви, че Вашингтон е загубил надежда за напредък по отношение на човешките права в Китай. Американският държавен секретар призова да бъдат освободени всички политически затворници в Китай. "Такава стъпка ще покаже, че Китайската комунистическа партия започва да зачита човешките права", уточни Помпео.

Говорител на посолството на Пекин във Вашингтон каза в изявление, че всеки, който се опитва "да покровителства и тормози китайския народ ... ще завърши само на пепелището на историята". Говорителят каза и, че Помпео е използвал "претекста за човешките права" за изявление, чрез което "грубо се намесва във вътрешните работи на Китай, атакува нейната система и петни вътрешната и външната ѝ политика".

"Това е оскърбление за китайския народ и сериозно нарушение на международното право и основни норми, регулиращи международните отношения. Китайската страна изразява силното си недоволство и твърдото си противопоставяне", са казва още в изявлението.

Пекин е положил сериозни усилия, за да предотврати възпоменанията за "Тянанмън", когато стотици невъоръжени цивилни и вероятно повече от 1000 души са били убити, след като Китайската комунистическа партия изпрати танкове и войски на площад "Тянанмън" преди 30 години, за да смаже студентските протести срещу режима. В китайското изявление за годишнината от случилото се се споменава само "политическия инцидент от края на 80-те години" и се казва, че китайското правителство и хората отдавна са "произнесли присъдата" към него. Китайският вътрешен министър Вей Фен пък казва, че намесата на "Тянанмън" е била необходима за опазване на държавата и е правилна, тъй като от 30 години насам след това Китай е стабилна държава.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес