Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карта показва как пътищата на планетата поглъщат природата

16 декември 2016, 11:11 часа • 9960 прочитания

Бурното строителство на пътища продължава да е процес, валиден за цялата планета.

Експерти продупреждават, че зоните без пътища намляват застрашително и са нужни спешни действия, за да бъдат запазени последните диви места. Те са от изключително значение, защото могат да осигурят жизненоважни ресурси за човечеството като например чиста вода и въздух.

Влиянието на пътищата се е разраснало далеч отвъд самите пътища, смятат учените, отбелязвайки ефекти като обезлесяване на горите, замърсяване и намаляване на популациите на животни. Също така пътищата откриват по-големи възможности за допълнителна експлоатация от страна на човека като минна дейност и разширяване на инфраструктурата, пише Guardian.

Международен екип от изследователи за проучили отворени бази данни на пътищата по света и са открили, че над половината от съществуващите 600 000 парчета зема и територия между пътищата са изключително малки - под 1 кв.км.

Едва 7% от тези фрагментирани земи са по-големи от 100 кв.км., т.е. зона от само 10 на 10 км. Всъщност само 1/3 от зоните без пътища са истински диви, без да са засегнати от земеделие или човешка дейност.



Последните останали зони без пътища на планетата са дъждовните гори в Амазония и Индонезия и тундрата и горите в Северна Русия и Канада. На практика в цяла Западна Европа, южната част на САЩ и Япония не съществуват територии, незасегнати от пътна инфраструктура. В Европа единствено на Балканите и южната част от Скандинавието има диви места, на които не са прокарани пътища.

Смята се, че дължината на пътищата в света ще се увеличи с повече от 60% до 2050 г. Учените призовават за стратегия за опазване, възстановяване и наблюдение над екосистемите на зоните без пътна инфраструктура. Те са на мнение, че правителствата по света трябва да спрат със скъпото строителство на пътища в отдалечени райони, което е пагубно за тях в екологичен план.

Светът е на прага на масово измиране на видовете на фона на факта, че дивите места се унищожават постоянно и методично вследствие на фактори като земеделие, минно дело, замърсяване и лов. Пътищата са катализаторът за всички тези процеси, категорични са експертите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес